HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 9:37–42

Tankar om livet - 52

ETT ORD PÅ VÄGEN

Så typiskt! Från en fantastisk upplevelse ned i en grå vardag där allt känns hopp- löst. Jesus själv verkar tycka att det är tröstlöst och längtar hem till sin him- melske Far. Ändå finns det hopp. Vår tro och tillit till Gud kan förändra det som ser omöjligt ut. Det hände vid det här tillfället nedanför berget, och det kan hända igen i våra liv.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Besatthet och sjukdom. Pojken står under den ondes inflytande. Den som har kontrollen över våra sinnen, vårt nervsystem, vårt huvud, kan också göra vad den
vill med vår kropp. Det kan ta sig olika uttryck, bland annat som sjukdom. Här tycks det ske i epilepsiliknande anfall, men sjukdom är inget tecken på besatthet. Däremot verkar det som om den onde vid tiden för Jesu liv här på jorden ofta visade sin makt och dominans i en människas liv genom att ge henne olika sjukdomar. Orsaken kan vara att människor inte kunde se skillnad på vanlig sjukdom och besatthet och där- med såg alltsammans som ett uttryck för den ondes makt. Detta gav i så fall ett sken av att Satan var mycket kraftfull och gav honom en oberättigad vördnad. I olika tider och kulturer använder den onde olika sätt att uppnå sina syften.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Varför kunde inte lärjungarna bota pojken? Vad kan hindra Gud från att utföra sina under bland oss?