HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 24:44–53

Tankar om livet - 140

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus berättade för lärjungarna det han bad kvinnorna tala om för dem redan på morgonen: ”Kom ihåg vad jag sa till er förut om min död och min uppståndelse.”

Jesus pekade på Gamla Testamentets beskrivningar av Messias. Det som Gud för länge sedan förutsagt hade nu gått i uppfyllelse. Därför kan lärjungarna, och även du och jag, lita på att Jesus verkligen har uppstått. Paulus som mötte Jesus på Damaskusvägen, sammanfattar med de tros- vissa orden: Men nu har Kristus uppstått från de döda, som den förste av de avlidna. ...så skall också alla få nytt liv genom Kristus (1 Kor. 15:20, 22).

Vid ett tillfälle när många av dem som följde med Jesus insåg att han inte tänkte bli någon jordisk kung, lämnade de honom. Petrus svarade på Jesus fråga till lärjungarna om de också tänkte gå bort: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och vi förstår att du är Guds helige” (Joh. 6:67-69). Så kan vi också få bekänna vår tro på Jesus.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

På väg mot Betania passerade man Olivberget som Lukas i Apostlagärningarna anger som platsen för Jesus himmelsfärd (Apg. 1:9, 12).

”De föll ner och hyllade honom.” Detta innebär att de tillbad Jesus som Herre och Gud (jfr. Upp. 22:8, 9).

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad syftade Jesus på i v. 49? Jämför med Lukas beskrivning i Apg. 1:4, 5, 8.