HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 24:13–35

Tankar om livet - 138

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus låter de två lärjungarna berätta om sin frustration, sitt grusade hopp och sin längtan. Det är viktigt att få uttrycka sina känslor när man upplever sorg och besvikelser.

Jesus väntade med att avslöja sin identitet. Han visste att en stark upplevelse bleknar med tiden och t.o.m. kan ifrågasättas, speciellt när svårigheter uppstår. I den situationen befann sig lärjungarna nu. De hade tidigare upplevt fantastiska ting med Jesus. Nu ville Jesus hjälpa dem att kunna tro utan att se. Så är det också för oss i vår tid.

Att uppleva Jesus som verklig är viktigt för oss alla, men vi behöver också en fast grund i Guds ord, Bibeln.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... med början hos Mose och alla profeterna.” Det finns c:a 300 uttalanden om Messias i Gamla Testamentet. Jesus går här igenom de viktigaste. Han visar lärjungarna hur de stämmer in på den just korsfäste Jesus. På så sätt bygger han upp en stark övertygelse hos dem. Detta var viktigt. När vi läser om de första kristna i Apostlagärningarna ser vi hur just frågan om Jesus som Messias och hans uppståndelse blev ifrågasatt av judarna. Då kunde de visa att det som hänt stämde överens med profeternas löften. Se t.ex. Apg. 3:18-20.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan det ha varit som fick deras hjärtan att brinna?