HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 23:44–49

Tankar om livet - 135

ETT ORD PÅ VÄGEN

Officeren hade mer rätt än vad han nog själv förstod, när han sa: ”Han var verkligen en rättfärdig man.”

Jesus hade med sitt syndfria liv visat att Gud inte förväntat något orimligt av Adam och Eva att leva
efter hans bud. Jesus den gudomlige laggivaren, den fullkomlige, tar själv konsekvensen av alla människors överträdelser, lider och dör i vårt ställe. Därför har hans död en räckvidd som sträcker sig till alla människor.

Synden skiljer oss än idag från Gud och leder till död, men tack vare Jesus kan vi bli räddade. Han tog vårt straff. Därför kan vi vända oss till honom och få förlåtelse, upprättelse och en gemenskap med Gud som börjar redan här i livet och sträcker sig in i evigheten. Detta är inget vi kan förtjäna, det är nåd, en gåva från början till slut. (Ef. 2:8, 9)

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Förhänget i templet brast. Detta skedde vid tiden för det dagliga brännoffret, klockan tre på eftermiddagen, då ett lamm slaktades som syndoffer för hela folket. Förhänget var skiljeväggen till det allra heligaste dit översteprästen fick gå en gång om året för att rena folket från deras synd. Alla offerritualerna i templet var symboler som pekade fram mot Jesus död. De hade nu nått sin fullbordan och Gud markerar detta genom den här händelsen. Vägen är nu öppen utan mellanhänder.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad är det som gör att vi människor alltid har attraherats av att vara åskådare till andra människors lidande?