HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 23:39–43

Tankar om livet - 134

ETT ORD PÅ VÄGEN

Vad kan orsaken vara att den andre rövaren uttrycker sig som han gör till Jesus? Hade han kanske under sin uppväxt, hemma eller genom synagogsundervisningen, burit på en Messiaslängtan som nu blev levande
för honom? Hade han hört Jesus undervisa eller hört andra berätta om honom? Han hade helt säkert insett att Jesus var svaret på hans längtan. Han placerar Jesus bortom den nära förestående döden och har en fantas- tisk klarsyn om vem Jesus är.

Vi vet så lite om vad som rör sig i människors tankar. Därför är det klokast att inte döma någon som ett ”hopplöst fall”.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Paradis är ett persiskt ord med betydelsen ”inhägnad trädgård”. När kungen ville ära någon inbjöd han denne till sällskap i sin trädgård. Jesus lovar här den dömde sin gemenskap.

Jesus kan ha syftat på att Guds rike, ”paradiset”, blir en verklighet för rövaren när han bekänner sin tro på Jesus. Paradiset kan också syfta på himlen. (se 2 Kor. 12:4, Upp. 2:7) I så fall kan texten läsas: ”Sannerligen säger jag dig idag att du ska vara med mig i paradiset.” Detta ger den grekiska grundtexten möjlighet till. Jesus talade om för Maria, samma morgon han uppstod, att han ännu inte varit hos sin fader. (Joh. 20:17)

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Jämför de båda rövarnas mycket olika reaktion på Jesu närvaro.