HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 20:41–47

Tankar om livet - 115

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus poängterar hur viktigt det är att vi behandlar varandra rätt. Det förväntas att vi lever som vi lär och inte utnyttjar vår ställ- ning till vår egen fördel. Att undervisa andra innebär ett speciellt ansvar. Jesus saknade äktheten hos Israels lärare.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Är Messias Davids son? När Jesus mötte en blind man och blev titulerad av honom som ”Davids son” (Luk. 18:38), invände då inte mot det. Men varför ifrågasätter han det i det här sammanhanget? Han ville troligtvis förändra den syn folket hade på Messias som en erövrare och krigarkung lik David. Istället vill han genom citatet från Ps. 110:1 visa att han som Messias står över all jordisk kungamakt. Han är Herren.

Att bli hälsad på torgen. Det hälsningsord man skulle ge en skriftlärd var: ”Mästare, må din frid bli stor.” De skriftlärda ansåg att människor skulle ära dem mer än sina egna föräldrar, eftersom både föräldrar och barn är skyldiga läraren respekt. Egentligen skulle de skriftlärda ha ett eget arbete att försörja sig på, men de lyckades ofta klara sig undan det, eftersom det ansågs fromt att stödja en lärare materiellt.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

På vilket sätt kan vi i vår tid frestas att utnyttja vår ställning?