HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 19:45–48

Tankar om livet - 110

ETT ORD PÅ VÄGEN

Offrandet, som skulle hjälpa människor- na att förstå syndens resultat och för- låtelsens väg, hade blivit en affärsverk- samhet. Templet som en avskild plats för tillbedjan hade blivit en skränande marknadsplats. Även vi kan uppleva att människor och omständigheter hindrar oss från att få ett möte med Gud.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Tempelplatsen var området runt själva templet. Det var här som försäljningen och penningväxlingen skedde. Området kallades också hedningarnas förgård, eftersom hedningar inte fick gå längre in än så. Överträdelse medförde dödsstraff. Den mark- nadsliknande miljön gjorde det svårt för dem som inte tillhörde Israels folk att tillbe Gud på ett meningsfullt sätt i templet.

(Jes. 56:7; 1 Kung. 8:41-43) När Jesus hade kört ut dem som drev handel där, kunde han undervisa stora grupper av människor. Hela tempelområdet täckte en yta på över 10 ha.

Tempelhandeln var en mycket lönsam affär för översteprästerna eftersom de hade monopol på handeln. De djur som såldes där hade ett skyhögt pris, upp till 15 ggr högre än djur som man kunde köpa utanför templet. Alla djur skulle godkännas av prästerna, så för att tjäna pengar kunde de lätt underkänna djur som inte de hade sålt.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

I Luk. 20:1 står det att Jesus förkunnade budskapet i templet. Vad kan han ha talat om där?