HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 19:41–44

Tankar om livet - 109

ETT ORD PÅ VÄGEN

Här kommer Jesus på något sätt så nära oss människor.

Genom att uttrycka sina känslor visar han sin mänsklighet. Han är förtvivlad över folkets val, att de inte inser vad Gud vill göra för dem. Han blir inte arg för att de inte tar emot honom, utan gråter för deras skull. Han lämnade himlen för att ge dem livet, och de vänder ryggen åt Guds erbjudande.

Tyvärr är inte situationen så mycket annorlunda i
vår tid. Gud söker oss i sin kärlek och nåd och han vet hur mycket gemenskapen med honom kan ge oss här
i livet. Han vet att det kommer en tid för oss var och en, och för världen som helhet, då det är för sent att ta emot det liv Gud vill ge oss.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Jerusalems ödeläggelse beskrivs här av Jesus.

Det romerska förtrycket gav frihetsrörelsen, med seloterna i spetsen, ett brett stöd bland folket. Det ledde till öppet uppror år 66 e.kr. som sedan kulminerade i Jerusalems fall.

Kejsar Vespasianus’ son Titus intog staden år 70 e.Kr. då också templet plundrades och brändes ner. Stora delar av Colosseum i Rom började byggas samma år och finansierades av krigsbytet. Det har uppskattats att det var ca 50 ton guld och silver.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Jesus talar om att det är fördolt för dem, att de inte har förstått. Vad kan han mena? Vad kan hindra oss från att förstå Guds vilja med oss?