HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 18:15–30

Tankar om livet - 103

ETT ORD PÅ VÄGEN

Mannens fråga om det eviga livet är viktig, eftersom alla människor möter döden. (Rom. 6:23) Jesus påpekar att ingen är god. När Jesus svarar mannen nämner han de budord som handlar om vår relation till vår nästa.

För att kunna ta emot Guds frälsning måste vi först se vårt behov av hjälp. Budordet hjälper oss med det. (Rom. 3:19, 20) Det verkar som om mannen inte hade tänkt på sin nästa, utan själviskt behållit allt han ägde för egen räkning. Detta var han tvungen att inse för att kunna bli en Jesu efterföljare.

Gåvor till hjälpbehövande ger oss ingen inträdesbiljett till Guds rike. Vi behöver inse vårt beroende av Gud, som ett barns behov av sina föräldrar.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Kamelen och nålsögat. En del anser att Jesus talade om en port i Jerusalem som var så låg att kamelerna behövde gå ner på knä för att komma igenom. Andra hävdar att ordet ”kamel” istället borde översättas med rep. Bara en bokstav skiljer de grekiska orden åt.

Det Jesus målar upp är en omöjlig situation. Men det omöjliga är möjligt för Gud.

Rikedom sågs av judarna som ett tecken på Guds välsignelse. För lärjungarna som var fattiga, kändes det hopplöst om t.o.m. de rika hade svårt att komma in i Guds rike. Men här visar Jesus tydligt att frälsningen är en Guds gåva, inget vi själva kan prestera eller förtjäna (Ef. 2:8, 9).

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan Jesus ha menat med att få mångdubbelt igen?