HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 16:14–18

Tankar om livet - 93

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus verkar här motsäga sig själv. Lagen ska bestå men Gamla Testamentet (GT) har spelat ut sin roll. Ett centralt tema i GT är hur människan genom synden förlorat kontakten med Gud och hur han hela tiden försöker återupprätta den. Guds väg är att erbjuda förlåtelse. Det skulle under GT:s tid symboliskt ske genom att man offrade ett lamm. Detta skulle påminna om syndens avskyvärdhet och visa att dess konsekvens är död. Offret pekade också fram till löftet om Messias, frälsaren. För att få förlåtelse måste vi först inse att vi har handlat mot Guds vilja, överträtt hans lag. Den står därför oförändrad, säger Jesus. Det nya är att Jesus dog i vårt ställe.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Lagen och profeterna. ”Lagen” (”Mose” enl. v. 29) står här för
de fem moseböckerna och ”profeterna” för alla profetböckerna. Uttrycket används ofta för hela Gamla Testamentet även om också skrifterna, de historiska böckerna, och psalmerna ingick där.

Lagen. När Jesus tar ett exempel från Guds lag, de tio buden, för att understryka dess giltighet, trycker han samtidigt på en öm punkt hos fariseer och laglärda. De hade genom sin tolkning av budet om äktenskapsbrott gjort kvinnan rättslös. En man kunde enligt dem skilja sig på grund av en struntsak, t.ex. en vidbränd måltid.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Ibland kan andra människors åsikter bli viktigare för oss än det Gud har sagt (v. 15). Hur märks det i vardagen?