HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 15:17–24

Tankar om livet - 89

ETT ORD PÅ VÄGEN

Sonen saknar tryggheten hos sin Far och bestämmer sig för att återvända till honom. För att återfå tryggheten är han beredd att göra sig av med den frihet han haft och bli en tjänare.

Överraskningen är att Fadern erbjuder ho- nom både trygghet och frihet. Han blir förlåten, accepterad, och får komma tillbaka in i gemen- skapen igen.
Det här är en fin beskrivning av ordet nåd. Ett streck dras över det som varit. Man blir mottagen som en värdefull person. Det beror inte på vad man presterat, att man har gjort sig förtjänt av det.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Högtidsdräkter innebar heder och ära. Genom att se på människors klädsel kunde man avgöra vilken ställning de hade i samhället. Det gällde både den långa skjortan – livklädnaden – och manteln, som bars utanpå. Skjortan var ofta tillverkad i linne och manteln av ull.

Ringen som sonen i huset fick bära var troligtvis en signetring, ett tecken på auktoritet, som innebar rättighet att handla på sin fars vägnar.

Skor eller sandaler bars av fria män – inte av slavar.

Besinning, ordagrant ”komma till sig själv”. Att hitta sig själv, stanna upp och se sin situation, sina behov och sitt värde.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur skulle du beskriva ordet ”trygghet”?