HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 14: 25–35

Tankar om livet - 86

ETT ORD PÅ VÄGEN

I ett annat sammanhang kritiserade Jesus farisé- erna för att de inte tog ansvar för sina föräldrar och i stället köpte sig fria från uppmaningen i ett av de 10 buden, att visa sin far och sin mor aktning (Mark. 7:8-13). När Matteus berättar om samma händelse skriver han: ”Den som älskar far eller mor mer än mig” (Matt. 10:37). Det tyder på att ordet ”hata” här kan bytas ut mot ”älska mindre”. Huvudfrågan Jesus ställer är: Vad är viktigast i ditt liv?” Är vår gudsrelation

så viktig att den kommer före ägodelar, släkt, vänner och lusten att rädda vårt eget skinn. Att vara kristen kan inte vara en aktivitet vid sidan av vår vardag. Det påverkar hela vårt liv.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Torn kunde vara försvarstorn i centrum av staden, ett torn i stadsmuren, ett vakttorn utanför staden eller torn för herdar eller vingårdsmän där de kunde hålla vakt.

Jesu exempel kunde ha varit inspirerad av faktiska händelser. Pilatus hade börjat bygga en akvedukt som han inte kunde bygga färdigt. Herodes blev anfallen och besegrad av Aretas, en arabisk kung vars dotter Herodes skiljt sig från till förmån för sin svägerska Herodias.

Salt. Man utvann salt ur Döda havet. När det samlades ihop i avdunstnings- bassängerna följde en del skräp med som blev kvar om saltet genom fukt eller vatten urlakades.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

”Salt är bra att ha.” På vilka sätt kan den kristne vara som salt?