HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 13:22–30

Tankar om livet - 81

ETT ORD PÅ VÄGEN

Här visar Jesus igen hur viktigt det är att göra ett per- sonligt val. Ingen har fribiljett till Guds rike för att han tillhör en särskild grupp, deltar i någon verksamhet eller bara finns med och lyssnar. Hur är det då möjligt att komma dit, om det nu verkar vara så svårt? Liknelsen be- tonar vikten av att vara känd av husets herre. Det syftar säkert på vår personliga relation till Gud. Jesus säger i
sin bön till Fadern: ”Detta är det eviga livet; att de känner dig, den ende sanne Guden, och honom som du har sänt, Jesus Kristus.” (Joh. 17:3) Här i vår text finner vi samma tanke även om formuleringen är den motsatta (v. 27).

Paulus skrev att den kristne skulle satsa på att nå det eviga livet lika målmedvetet som en idrottare som vill vinna sina tävlingar (1 Kor. 9:24, 25).

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Ligga till bords i Guds Rike.” Framtiden med Messias, när han upprättat sitt rike, beskrivs ofta i judisk litteratur som en stor fest. Enligt judarna skulle festen bara gälla dem själva. Jesus däremot välkomnar även andra människor in i Gudsrikets gemenskap.

Kämpa Det grekiska ordet som vi översatt med ”kämpa” var på den tiden en idrottsterm.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad finns det för paralleller mellan livet som kristen och som aktiv idrottare? Jfr 1 Kor. 9:24-26