HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 12:35–40

Tankar om livet - 74

ETT ORD PÅ VÄGEN

Några huvudord i det här avsnittet är ”vänta”, ”vara vaken” och ”beredd”. Vi känner igen det i scouternas valspråk: ”Var redo”!

Hur kan den som väntar på att Jesus ska komma tillbaka alltid vara beredd? Genom att ha arbetskläderna på sig, d.v.s. genom att enga- gera sig för andra och den uppgift som Jesus gett sina efterföljare: att låta det goda Gud erbjuder oss människor bli känt för alla.

På samma sätt som lärjungarna fick vara med om hur deras Herre ställde upp för dem, kan vi få uppleva hur Jesus hjälper oss i livets olika situationer.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Kläderna på Jesu tid bestod dels av en livklädnad, en skjorta som räckte ner till fötterna, och dels av en mantel, en slags filt man svepte om sig som skyddade mot nattkyla och oväder. Vid arbete och vandring fäste man upp liv-klädnaden med hjälp av ett bälte för att inte hindra rörelserna.

Förvaltaren kunde vara en anställd tjänare eller en slav. Denne kunde ha ansvaret över både sin herres egendom och tjänstefolk.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Liknelsen beskriver en tacksamhet till tjänarna. Deras herre serverade dem själv vid bordet. Vad kan Jesus eventuellt ha tänkt på för parallell?