HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 10:38–42

Tankar om livet - 61

ETT ORD PÅ VÄGEN

Kanske är det ännu svårare nu än förr att stanna upp och ta tid till att lyssna till Jesus genom t.ex. bibel- läsning och bön.

Det är så mycket som ska göras, det ställs krav från många håll, också från oss själva. Vågar vi bryta med allt det som binder oss? Även ett aktivt engagemang för andra människor, för vår miljö eller för en församling kan göra att vi missar vår tid i ensamhet med Gud.

Någon sa vid ett tillfälle: ”Om Satan inte lyckas få oss kristna på fall genom att göra något ont, så försö- ker han få oss så upptagna med något som i sig är gott men som ändå hindrar oss från att göra det som är det allra viktigaste.”

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Marta bjöd hem Jesus. Normalt stod en kvinna alltid under en man - som ogift under fadern, som gift under maken. Fanns inte dessa, var det en bror eller manlig släkting som bestämde. Kvinnans uppgift i livet ansågs vara att bistå mannen. Här är det ändå Marta som tar initiativet och bjuder. Hon vänder sig t.o.m. mot en man och kritiserar honom för att inte ha skickat iväg hennes syster Maria till kökssysslorna.

”bara en sak behövs” Grekiskans uttryck: ”få ting behövs eller ett” är svårtytt men skulle kunna syfta på att Jesus bara önskade en enkel mål- tid, en enda maträtt. Då skulle de alla få mer tid att umgås och samtala med varandra.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Är vissa människor, som Maria, mer religiöst lagda, eller... ?