HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 10:25–37

Tankar om livet - 60

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det är inte bara det allmänna jäktet som får oss att undvika situationer där vi skulle behöva gripa in och hjälpa till, utan också vår rädsla för att bli indragen.

Jesus poängterar med den här berät- telsen att en människa som är i behov av hjälp är vår nästa. Den personen uppmanas vi att älska.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Hoppet om ett evigt liv fanns beskrivet bl.a. i Jes. 26:19 och i Dan. 12:1-3 med uttryck som ”vakna från vilan i mullen”. I Nya testamentet är det tydligt att Jesus uppstån- delse är vår garanti för ett evigt liv vid hans återkomst. (1 Kor. 15:16-23, 1 Tess. 4:13-18)

Samarierna tillbad Israels Gud och accepterade de fem moseböckerna som heliga skrifter. Judarna ville inte ha med samarier att göra. Många ansåg att man handlade orätt om man hjälpte en samarier. Namnet användes som ett skällsord (Joh. 8:48). ”Din nästa” ansågs syfta på judar.

Bibelcitaten. En rättrogen jude bar på en liten läderask som innehöll några bibel- citat från bl.a. 5 Mos. 6:4-9 ”Du ska älska Herren, din Gud, ...” och från 3 Mos. 19:18 ”... du skall älska sin nästa som sig själv”.

Vägen mellan Jerusalem och Jeriko var ca 25 km lång, bergig, otillgänglig och brant. Höjdskillnaden mellan städerna var ett tusen meter. Eftersom området var ett tillhåll för rövare, reste folk gärna i konvoj. Det gav dem ett bättre skydd.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

En stor del av vår värld är i behov av hjälp. Vilka av alla dessa ska vi egentligen hjälpa?