HopeChannel Sverige | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Dela

Hur mycket är du värd?

22 januari

Vad är då en människa att du tänker på henne, en dödlig att du tar dig an honom? Du gjorde honom nästan till en gud, med ära och härlighet krönte du honom (Ps 8:5, 6).

Ibland har jag undrat över hur mycket en människa är värd. Inte någon bestämd människa utan vilken person som helst. Det enda man kan göra för att ta reda på sådant är att räkna ut hur mycket de olika beståndsdelarna i en människokropp är värda. Det finns några forskare som har gjort just en sådan mätning och kommit fram till följande värden:
I en vuxen människas kropp finns det tillräckligt med järn för att göra några mindre spikar. Det finns också tillräckligt med fosfor för att göra över 2000 tändstickshattar. Allt fett som finns i en människokropp skulle räcka till att göra hela sju tvålar. Kalk finns också tillräckligt av för att vitkalka insidan av ett litet hönshus. Skrapar man ihop all sulfat som finns i en kropp skulle det nästan räcka till att avlusa en hund en gång. Socker finns det också så att man skulle kunna fylla en liten sockerskål. Mycket vatten finns det också, så att man kan fylla flera hinkar med det. Men vatten är inte särskilt dyrbart.
Det finns visserligen en del viktiga grundämnen i vår kropp som är värda betydligt mer än vatten. Ett av dessa är till exempel kalcium. En vuxen har ungefär ett kilo kalcium i sin kropp och skulle detta säljas idag kunde man få över 500 kr för det. Man har dubbelt så mycket kväve i sin kropp och dessa två kg är värda 350 kr. Räknar man då med alla de övriga grundämnena, av vilka en del finns i endast mycket små mängder eller har mycket lågt penningvärde, kommer man upp i ett sammanlagt värde för en vuxen människa på cirka 2000 kr.
Det kanske låter mycket i dina öron om du är ung, men nog skulle man tycka att det var lite att få i utbyte mot mamma eller pappa, eller någon kär vän. Vi människor sätter värde på varandra helt oberoende av kroppens penningvärde och därför kan vi förstå lite grann detta med att Gud också gör det. Han måste ha älskat oss väldigt mycket eftersom han tyckte vi var så mycket värda att han var villig att sända sin Son att dö för att rädda oss.

BÖN: Tack Herre att du värdesätter mig så högt och älskar mig så mycket.
 

Andakt från boken "En stund med Gud", skriven av Pearl Sjölander.