HopeChannel Sverige | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Dela

Han såg med fingrarna

26 september

Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se (Hebr 11:1).

Louis satt vid orgeln och spelade. Musiken gav honom glädje och han visste att den gjorde likadant åt alla dem som regelbundet kom och hörde på honom när han gav konserter i kyrkan. Men när han satt framför den stora mäktiga orgeln och dess musik liksom svepte in honom i en drömmantel, gick Louis tankar till någonting helt annat. Hans största önskan var att kunna ge en viss grupp människor glädje, också genom att öppna en helt ny värld för dem genom att lära dem läsa och skriva. Louis hade redan tänkt ut grunden till ett system där fingertopparna skulle kunna "se" även om ögonen var helt blinda. Det måste vara både tydligt och enkelt, så att alla lätt kunde lära det. När han spelat och funderat färdigt, trevade Louis sig fram mellan kyrkbänkarna och ut på gatan och gick sedan försiktigt till den blindskola, där han arbetade som lärare.
Louis hade själv blivit blind när han var tre år gammal. Han hade lekt i sin fars sadelmakeri och fått en vass syl i ögonen. Hans föräldrar visste inte vad de skulle göra med honom. År 1812 fanns det inte så mycket att göra för synskadade människor. När Louis var tio år fick hans föräldrar höra om en skola för blinda i Paris och han sändes dit. Där lärde Louis sig läsa genom ett system med upphöjda vanliga bokstäver. Men det var svårt att använda. När Louis var bara 14 år dog hans föräldrar och en del goda vänner i en epidemi. Nu var han helt ensam i sin mörka värld. Men trots alla motgångar gav han inte upp genom sin starka tro på Gud. Han lärde sig spela orgel och undervisa andra synskadade, och ägnade sig helt åt att hjälpa dem med samma handikapp.
Med tiden hade Louis utarbetat en enkel punktskrift för blinda. Den baserades på sex punkter, och genom att kombinera dem kunde man få fram inte bara olika bokstäver utan också siffror, och även notsystem. Det hade tagit Louis tre långa år av funderingar och experiment att få fram. Han var så glad över att äntligen ha funnit någonting som kunde hjälpa alla blinda runt hela världen. Entusiastiskt visade han sin uppfinning för professorer och lärare i blindskolor. Men de vägrade att ha med saken att göra och förbjöd honom att använda det i sin undervisning. Louis Braille dog innan hans system blev världsberömt, men han gav aldrig upp. Han visste att han hade kommit på någonting bra.

BÖN: Ge mig en tro på dig som gör att jag kan hålla ut trots motgångar.
 

Andakt från boken "En stund med Gud", skriven av Pearl Sjölander.