HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 9:35–41

Det vi sett och hört - 44

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus lämnar inte mannen åt sitt öde utan söker upp honom och hjälper honom vidare till en personlig tro. Han som hade varit blind fick också upp ögonen för vem Jesus var. Men de som hade sett det som hänt men ändå inte accepterade Jesus tog inte emot världens frälsare som kunde ge dem hopp och evigt liv. Vi har också möjlighet, genom det Johannes skrev, att se och förstå vem Jesus är. Så kan vi som mannen säga: ”Herre, jag tror.”

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... träffade honom ...” Ordagrant står det: ”fann honom” (så också i nuBibeln). Redan i vers ett står det att Jesus ”fick se en man”. Han såg honom, inte som den han ansågs vara – en blind tiggare född i synd och straffad av Gud. Jesus såg värdet i varje människa och visade medkänsla, tog initiativ och sökte t.o.m. upp mannen som hade blivit utkörd och utesluten.

”Tror du på Människosonen.” Även om Jesus använder uttrycket Människosonen istället för Messias eller Guds son så förstår mannen vem Jesus är och faller ner inför honom. Han säger: ”Jag tror, herre.” Han ville tro och han fick sin önskan uppfylld.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad är det för synd Jesus talar om som fanns kvar hos fariséerna?