HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 9:24–34

Det vi sett och hört - 43

ETT ORD PÅ VÄGEN

Mannens ord är: Se, mina ögon är förvandlade. Hans enkla logik sätter de lärda fariséerna på plats. Undret visar ju att Gud är på Jesus sida.

Vår egen personliga berättelse är svår att säga emot.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Ge Gud äran.” Mannen uppmanades inte att tacka Gud för sin syn. Det verkade vara mer som en ed, att han nu skulle tala sanning inför dem som domare. Det kan också varit menat som en uppmaning att underkasta sig Guds sanning som enligt dem var: Vi vet att Jesus är en syndare.

”Du föddes syndig ...” Redan i vers två tar lärjungarna upp den allmänna uppfattningen om att sjukdom, olyckor och funktionshinder var Guds straff för synder man begått. Så att födas blind kunde bero på att fostret hade syndat (1 Mos. 25:22). Det kunde också vara ett straff för föräldrarnas synd (2 Mos. 20:5). Jesus svar är tydligt. Det är inte ett Guds straff. Jfr Luk. 13:1–5.

”... Gud har talat till Moses ...” I 2 Mos. 33:11 står det att Moses talade ”ansikte mot ansikte” med Gud. De vill inte tro på det Jesus hade sagt tidigare om sitt himmelska ursprung och om att han och Fadern är ett. Då skulle han ha varit förmer än både Abraham och Moses. De tror sig istället veta att Jesus är en syndare.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan vara vårt vittnesbörd inför människor?