HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 8:37–47

Det vi sett och hört - 38

ETT ORD PÅ VÄGEN

Dessa människor ansåg sig tillhöra Guds utvalda folk, Abrahams barn, och att de hade Gud till Far. Ändå ifrågasätter Jesus deras tro. De vände sig emot honom som Gud hade sänt till dem. De ville inte ta emot den sanning som Jesus förmed- lade från Gud. Det räcker inte att enbart bekänna sin tro. Man måste också lyssna till det Gud säger och handla därefter.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... Abrahams barn ...” Det var med Abraham som Herren upprättade ett förbund. Han fick Guds löfte om att hans ättlingar skulle bli talrika. De skulle vara Guds utvalda folk. Många ansåg att det räckte med släktskapet till Abraham för att vara accepterade av Gud. Ändå hade profeterna gång på gång uppmanat Israels folk att vända om och leva rätt. Abraham trodde på Guds löften och det var anledningen till att han blev far till alla som tror. Se Gal. 3:6–9.

”Ni har djävulen till fader,” Djävulen är den grekiska översättningen för det hebreiska ordet ”satan” som betyder förstörare, motståndare. Här talar Jesus om vem som kan styra våra liv, och ha makt över oss: Gud eller Djävulen.

”... mördare från första början,” Jesus syftar troligtvis på Kain som ansågs vara Satans redskap när han dödade sin bror Abel. Jfr 1 Joh. 3:12. Kain blev också en lögnare, när Herren frågade var Abel var (1 Mos. 4:9).

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

När är det jobbigt att höra sanningen?