HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 7:37–52

Det vi sett och hört - 33

ETT ORD PÅ VÄGEN

Folket eller ledarna tog aldrig reda på något om Jesus bakgrund. Därför drog de också felaktiga slutsatser om honom. Det är lätt att bedöma andra utan att vara välinformerad. Tänk om vi kunde följa Nikodemos råd om att lyssna på människor innan vi dömer dem (v. 51).

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... levande vatten,” Varje dag under högtiden gick man under lovsång från templet till Siloadammen och hämtade en kanna vatten som sedan hälldes ut i templet. Man läste Jes. 12:3. ”Jublande ska ni ösa vatten ur räddningens källor.” Det skulle påminna dem om att Herren försett sitt folk med vatten under de 40 åren i öknen och fortfarande ville välsigna dem. Jesus ville få folket förstå att han är uppfyllelsen av detta löfte. Jfr Sak. 13:1.

”... Profeten,” Mose hade talat om att en dag skulle en profet lik honom själv komma. Se 5 Mos. 18:15–18. På Jesus tid ansågs texten av många som ett löfte om en profet men inte en som en profetia om Messias. I Joh. 1:21 står det att folket först trodde att Johannes döparen var den profeten och senare att det kanske var Jesus (Joh. 6:14). När Petrus efter pingsten talade till folket i templet sa han att Mose löfte syftade på Jesus, som även var Messias. Se Apg. 3:20–23.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan Jesus mena med det han säger i vers 35 om att vi aldrig mer behöver hungra eller törsta?