HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 7:25–36

Det vi sett och hört - 32

ETT ORD PÅ VÄGEN

Judarna hade olika uppfattningar om hur Messias skulle uppträda när ha kom. Det blev ett hinder för dem att förstå att Jesus var den som de hade väntat på i århundraden. Också i vår tid kan olika uppfattningar om Gud göra det svårt för människor att tro på honom.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... vet ingen varifrån han är.” Det verkar som att det fanns en folklig föreställning om att när Messias kom skulle han vara okänd för alla. Samtidigt kunde andra citera profeten Mika (Mika 5:2) som hade sagt att Messias skulle komma från Betlehem. Se Joh. 7:42. Jesus från Nasaret passade inte in i de här föreställningarna. Ändå tar inte Jesus chansen att berätta om sin födelse i Betlehem. Istället väljer han att tala om sitt himmelska ursprung. Han säger inte rent ut att han kommer från Gud, då skulle ledarna kunna anklaga honom för hädelse. Men de förstod vad han menade och ville gripa honom.

”... bland grekerna ...” Trots att romarna styrde över hela medelhavsområdet var det den grekiska kulturen som präglade området. Så greker var liktydigt med icke judar/hedningar. Folket undrade om Jesus tänkte resa bort och undervisa de judar som bodde i andra delar av romarriket.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Varför är det så svårt för de flesta i vårt land att förstå vad Jesus har att erbjuda oss?