HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 7:12–24

Det vi sett och hört - 31

ETT ORD PÅ VÄGEN

Vi människor har vårt fria val. Avgörandet ligger hos oss själva. Antingen kan vi tro att Jesus undervisning kom från Gud, eller också att han som den fantastiska lärare han var, bara var ute efter att stå i centrum och vinna egna fördelar. Den som vill göra Guds vilja ska förstå, säger Jesus.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... av rädsla ...” Rädslan har i alla tider styrt oss människor. Det sägs inte vad folk var rädda för. Troligtvis var de rädda för att uteslutas ur synagogan och den religiösa gemenskapen. Jfr Joh. 9:22.

”Judarna ...” Johannes använde uttrycket om de styrande i Israel. Dessa var motståndare till Jesus. Ibland har tyvärr uttrycket gett upphov till att kristna under historiens gång har förföljt judarna.

”... gett er omskärelsen –” I 3 Mos. 12:3 sägs att alla pojkar ska omskäras på den åttonde dagen. Men redan långt före Mose tid fick Abraham befallning om detta. Det står det om i 1 Mos. 17:9–14. Omskärelsen skulle vara en påminnelse och ett tecken på att folket hade ingått ett förbund med Gud. De skulle lyda honom som den ende guden och han skulle välsigna dem och låta dem bo i Palestina. De skulle vara Guds utvalda folk.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

”Döm inte efter skenet, utan döm rättvist.” Varför är det så svårt?