HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 19:38–42

Det vi sett och hört - 85

ETT ORD PÅ VÄGEN

Det är märkligt att det inte var några av Jesus lärjungar tog hand om Jesus kropp utan två män, Josef och Nikodemos, medlemmar i Stora rådet. De som tidigare inte vågat bekänna sin tro på Jesus är nu beredda att offra sitt anseende och utföra nu en sista kärleksgärning. De hade nog inte heller förstått att Jesus skulle uppstå.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... en ny grav ...” I Matt. 27:60 står det att det var grav som Josef hade låtit hugga ut åt sig som de använde för Jesus. Bara den som var rika hade råd att skaffa en klippgrav. Vanligt folk fick nöja sig med en grävd grop. Lasaros, som Jesus uppväckte från det döda, blev begravd i en klippgrav. Profetian i Jes. 53, om Herrens tjänare, talar i vers 9 om att han fick sin grav bland de rika (1917 års översättning). Av två rika rådsherrar får Jesus en furstlig begravning. De använde en överflödande mängd aromatiska ämnen med olja/salva.

Eftersom platsen för korsfästelsen är osäker vet vi inte heller var Jesus grav låg. Men vi behöver inte vallfärda till Jesus grav. Den var tom redan efter tre dagar.

... Myrra och Aloe.” Myrra är ett välluktande hartsliknande ämne. Aloen var ett doftande träslag som pulvriserades. Dessa kunde strös bland linnebindlarna, blandas ut med olja och hällas över kroppen eller eldas som rökelse.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Var kan vi i vår tid finna en Josef eller Nikodemos?