HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 19:31–37

Det vi sett och hört - 84

ETT ORD PÅ VÄGEN

Johannes var själv vittne till det som skedde vid korset. Efter uppståndelsen insåg han att det som då bara hade känts som ett totalt misslyckande i själva verket stämde överens med Guds vilja. Mycket av det som hände kring Jesus död var förutsagt av Jesus, men också av profeterna hundratalsårtillbakaitiden.Johannesverkarha valt ut detaljer där varken Jesus eller hans anhängare kunnat påverka uppfyllelsen av förutsägelserna, som t.ex. att soldaterna kastade lott om ett av Jesus klädesplagg och att de inte krossade Jesus ben. Det här är en hjälp även för oss att tro att han verkligen var den utlovade Messias. Inte trots korsfästelsen, utan tack vare den.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... de korsfästas ben skulle krossas.” När benen krossades förlorade de korsfästa mycket blod och förmågan räta på benen och andas ordentligt. Det påskyndade deras död. Då kunde judarna fira påsk i lugn och ro. Orden i Ps. 34:21 uppfylldes när soldaterna inte krossade Jesus ben. Det är intressant att lägga märke till att benen på påskalammet inte fick krossas. (4 Mos. 9:12) Det pekade också framåt mot Jesus som Guds lamm som tar bort världens synd.

”... blod och vatten.” Troligtvis låter Gud detta ske för att övertyga alla om att Jesus död var verklig. Det fick senare en symbolisk innebörd i dop och nattvard.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Hur kan vi förklara för någon att Jesus verkligen dog?