HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 19:25–30

Det vi sett och hört - 83

ETT ORD PÅ VÄGEN

Johannes beskriver inte alls själva korsfästelsen och den grymma tortyr den innebar. Istället visar han på Jesus storhet. Trots sin egen situation och plåga brydde Jesus sig om andra. Han ord- nade för sin mor Maria så att Johannes skulle ta hand om henne.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... och hennes syster,” Det är oklart om nästa sats i meningen hör ihop med systern d.v.s. är Klopas hustru Maria, eller om hon bara inte nämns vid namn. Det står i Matt 27:56 att Sebedaios söners mor var vid korset. I Mark. 15:40 det att en av kvinnorna hette Salome och en annan var Jakobs mor. En författare på 150-talet skrev att Klopas var bror till Josef, Jesus jordiska far. Av allt detta har man kommit fram till att Salome kan ha varit syster eller svägerska till Jesus mor, och mor till Jakob och Johannes. Om det stämmer skulle flera av Jesus lärjungar ha varit släkt med honom.

”... överlämnade sin ande.” I Luk. 23:46 står det att han slutade att andas. Det syftar tydligt på att livet upphörde. Tidigare i den versen citerar Jesus Ps. 36:6 där David ber Herren att rädda hans liv. Därför säger han: ”I dina händer överlämnar jag min ande.” (nuBibeln) Jesus ”överlämnade sin ande” ger bilden av att frivilligt ge sitt liv. I Pred. 12:7 står det: och livsanden återvänder till Gud, som gav den.”

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Kan vi verkligen bry oss om andra i livets alla situationer?