HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 18:38–19:8

Det vi sett och hört - 80

ETT ORD PÅ VÄGEN

De judiska ledarna kände att Jesus hotade deras position. Därför ville de till varje pris få honom dödad. Pilatus däremot såg att Jesus inte utgjorde något politiskt hot och att han inte var någon förbrytare. Ändå lyckades han inte med att frige honom. Han försökte hitta en kompromiss genom att gissla Jesus. Judarna verkade snarare ha upplevt ett övertag gentemot Pilatus. Må Herren ge oss styrkan att stå upp för det som är rätt.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... lät gissla honom.” Det judiska prygelstraffet var maximerat till 40 rapp. Romarna hade ingen sådan regel. De kunde också fästa ben- och blybitar i ändarna på piskan, som trasade sönder skinnet på den bara kroppen.

”Var hälsad,” Den romerske kejsaren hälsades med: ”Ave Caesar”. För soldaterna var törnekransen, den purpurröda manteln och hälsningen ett sätt att håna den som utgav sig för att vara judarnas kung. De demonstrerade på så sätt romersk makt.

”Här är mannen.” Utan att Pilatus visste det kunde det han sa påminna judarna om vad som stod i Sak. 6:11–12. Översteprästen Josua fick en krona med orden: ”Här är han vars namn är Telningen.” Johannes döparen sa om Jesus: ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd.” Joh. 1:29.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan få oss människor att håna och misshandla andra som inte gjort oss något ont?