HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 18:28–40

Det vi sett och hört - 79

ETT ORD PÅ VÄGEN

Pilatus ville veta om Jesus hade politiska ambitioner och förstod att så inte var fallet. Därför ville han frige Jesus. Han insåg att de judiska ledarna ville bli av med honom av andra skäl. Se Matt. 27:18. Jesus önskade att Pilatus skulle stå upp för det som var sant och rätt, men han vågade inte följa sin övertygelse. Det är viktigt att våga vara äkta rakt igenom.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Pilatus ...” Johannes ger en ganska sympatisk bild av Pilatus som försökte försvara Jesus mot de judiska ledarna. Men den judiske historieskrivaren Josefos har inte så mycket gott att skriva om honom och Lukas berättar att Pilatus lät sina soldater avrätta ett antal judar inne i själva templet, Luk.13:1. Han var stationerad i Caesarea år 24–36. Där har man funnit en inskrift med texten: Pontius Pilatus Praefectus Judeaeae.

”... residenset.” Det kan ha varit Antoniaborgen norr om templet där man upptäckt en stengård. Josefos skriver att Pilatus bodde i Herodes palats. Det låg nära översteprästens palats.

”... det ord skulle uppfyllas ...” Om Stora rådet tagit saken i egna händer hade Jesus stenats. Det var straffet för hädelse, det som judarna hade anklagat honom för. Men Jesus hade själv sagt att han skulle ”upphöjas” d.v.s. bli korsfäst.
Se Joh. 3:14; 12:32–33.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Ledarna var noga med att inte bli orena samtidigt som de planerade att döda Jesus. Hur kan vi bli så inkonsekventa?