HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH 17:9–19

Det vi sett och hört - 74

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus ber att hans efterföljare ska bli bevarade i denna världen, men inte genom att isolera sig. De har en uppgift att visa världen vem Jesus är, vad han gjort och vill göra för alla människor. Vår uppgift är att göra det han ber oss om. Se Matt. 5:13–16.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... ditt namn, det som du har gett mig.” Eftersom Jesus och Fadern är ett, bär också Jesus Faderns namn. Namnet representerar allt Herren Gud står för.

”... undergångens man ...” Jesus hade flera gånger talat tom för lärjungarna att han skulle bli förrådd av en av dem. Se Joh. 13:21. I Joh. 6:70 kallas denne för en djävul. Ändå verkar Jesus ha önskat att Judas skulle omvända sig. Att skriften skulle uppfyllas betydde inte att Judas var förutbestämd till att bli förrädare, men det bekräftar Guds allvetande. Detta kan stärka vår tillit till Gud och hans ord. Jfr Joh. 13:18–19.

”... helga ...” När präster eller föremål i templet helgades kunde de användas i tjänsten för Herren. Jesus efterföljare skulle vara hans representanter och förhär- liga honom. Att tro och leva efter de ord, den sanning, Jesus har gett oss gör oss användbara. Som hans helgade lärjungar kan vi förhärliga honom.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

”...de ska få min glädje helt och fullt.” Vad kan ge oss den glädjen?