HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH 17:20–26

Det vi sett och hört - 75

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus högsta önskan för sina lärjungar var att de skulle vara ett. Den enheten skulle vara en tydlig bild för världen på vem Gud verkligen är. Det handlar inte om att tillhöra en stark organisation utan om att vara förenade genom den fantastiska kärlek som hämtar sin kraft från Herren Gud, den förunderliga för- eningen av Fadern-Sonen-Anden.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Jag ber att de alla skall bli ett ...” Jesus liknar den enheten med sin och Faderns närhet till varandra och ber att vi, hans lärjungar, ska vara inneslutna i den som grenarna i vinstocken som är en bild han använde i Joh. 15:1–10. Att vara förenade i Kristus är det som ger oss kristna verklig enhet.

”Då ska världen tro ...” Jesus sätter sin egen och sin fars trovärdighet på spel. Vår kärlek till varandra är det som ska övertyga människor om vem Gud är. Jfr Joh. 13:34–35. Den kärleken kommer direkt från Herren Gud d.v.s. från Fadern, Jesus och den helige Ande.

”... jag vill ...” Här säger inte Jesus ”jag ber” utan att han vill. Det är en längtan, en förväntan och en begäran att få möta de sina igen i himlen.

”... före världens skapelse.” Det uttrycker Jesus gudomliga ursprung och att han alltid varit ett med Fadern.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

”... alla som genom deras ord tror på mig.” Vilka syftar Jesus här på?