HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH 17:1–8

Det vi sett och hört - 73

ETT ORD PÅ VÄGEN

Hela kapitlet är Jesus bön till sin Far i himlen där han lyfter fram sina tankar och behov. Det är en förberedelse inför döden på korset men också en vädjan om att hans Far ska ta hand om lärjungarna och beskydda dem. Jesus bekräftar också att han snart har fullgjort sitt uppdrag.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... uppenbarat ditt namn ...” Gud sa till Mose: ”... han som heter ”jag är” har sänt dig till ...” Gud är av evighet, alltings skapare och upprätthållare. Samtidigt är han nära oss, som en far och mor som bryr sig om oss var och en.

”Orden du gav mig ...” Jesus bekräftar igen att de ord han talat inte var han egna tankar utan att de kom från Fadern. Allt han sagt var sant och gick att lita på.

Förhärliga brukar betyda att ära, upphöja. För Jesus betydde det att bli upphöjd på ett kors, förnedrad och dödad. Fadern förhärligades därför att hans kärlek till människorna blev uppenbar. Jesus förhärligades därför att han i allt följde den uppgjorda planen att rädda mänskligheten från syndens konsekvenser genom sin död. Allt detta bekräftades genom Jesus uppståndelse och att han återvände till sin Fader. Tack vare det har han makt att frälsa varje människa som tror (Joh. 3:16).

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Att ”känna” Fadern och Sonen, vad innebär det?