HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 16:4–15

Det vi sett och hört - 70

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus påminner oss om att svårigheter i livet kan föra något gott med sig, även om de i sig själva inte är goda.

Ondskans framfart i samband med Jesus död ledde till en ny förståelse av Jesus relation till sin himmelske Far. Hans död och uppståndelse bröt ondskans makt och ger oss tillgång till Guds rättfärdighet. Den helige Ande hjälper oss att leva våra liv som Gud vill.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... vad synd och rättfärdighet och dom är.” Jesus ger här de kända orden i judiskt tänkande en ny innebörd:

Synd var människans onda handlingar som ledde till straff. Men Jesus säger att den synd som leder till döden är att inte tro på honom.

Rättfärdighet uppnådde man genom att lyda lagen. Men Jesus säger att tron på honom som Guds son som har dött för oss är den enda vägen till evigt liv. Att han återvänt till sin Far i himlen visar att det Jesus gjort för oss är godkänt.

Dom var Guds straff för det onda vi människor hade gjort i livet. Men Jesus säger att Satan som anklagat oss inför Gud, nu själv är dömd. Jesus har tagit vårt straff och befriat oss från all skuld genom sin död. Vi är frikända.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

När är det bäst att berätta allt vi vet eller hålla inne med en del? Hur kan Jesus sätt att vara mot sina lärjungar, hjälpa oss att handla rätt mot andra människor?