HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 15:11–17

Det vi sett och hört - 68

ETT ORD PÅ VÄGEN

Inom idrotten är det viktigt att bli uttagen, utvald att få spela under matchen eller tävla för klubben. Jesus säger att vi är hans utvalda. Det är han som tagit initiativet och erbjudit oss att få bli hans vänner. Vår ”prestation” är att tacka ja. Han vill att alla ska ta emot det erbjudandet. Se 1 Tim. 2:4. Jesus syfte med att vi blir uttagna är att vi ska vara hans ambassadörer, representanter här i världen. och leda människor till att tro på honom. Jfr Matt. 5:16.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... tjänare,” Grekiskan har samma ord för tjänare och slav. Gemensamt för båda grupperna är att de är underställda någon annan. Därför kunde stora andliga personer som t.ex. Moses kallas för Guds tjänare/slav. Moses gick tillbaka till Egypten när Gud bad honom även om han själv inte ville det. Han gjorde det Gud sa att han skulle göra därför att han litade på Gud.

”... mina vänner ...” Jesus vill att vår relation till honom ska vara baserad på vänskap. Han gav oss den här speciella närheten till sig och samtidigt till sin Far, som också blev vår Far. Den vänskapen sträckte sig så långt att han gav sitt liv för oss.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan Jesus mena med att han vill att hans glädje ska bli fullkomlig hos sina efterföljare?