HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 15:1–10

Det vi sett och hört - 67

ETT ORD PÅ VÄGEN

De flesta människor försöker nog göra rätt för sig, vara ärliga och hjälpsamma. Men Jesus påstår att det enda sättet att leva ett liv i verklig godhet och medmänsklighet är att leva nära honom. Han jämför det med hur en gren är sammanväxt med trädet. Att vara en äkta kristen är inte att stå för vissa åsikter eller följa vissa moraliska regler. Det är att leva i gemenskap med Kristus. Utan Jesus är våra ansträngningar fruktlösa.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... mina bud ...” Jesus säger att han hållit sin Fars bud. Han syftar inte här på de 10 budorden utan på sitt uppdrag här på jorden. På samma sätt har Jesus gett sina lärjungar, oss också, uppdraget att älska varandra och på så sätt vara ett vittnesbörd för våra medmänniskor (Joh. 13:34–35; 15:12).

Jesus sa att vi först av allt ska älska Herren Gud. När vi är fyllda av tacksamhet och kärlek till honom är det möjligt för oss att älska våra medmänniskor som oss själva: Se Luk. 10:27–28. Det är vår kärlek till Jesus som ger oss en längtan efter att göra hans vilja. Joh. 14:15, 21.

”... bär frukt ...” Vinrankor odlas för fruktens skull. Druvorna skulle bli till glädje för andra. När vi blir lika Jesus uppskattas vårt sätt att vara och vår kärlek till våra medmänniskor. Då blir också Herren Gud förhärligad genom vår frukt. Jfr Matt. 7:20.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan Jesus ha menat med att grenen ansas?