HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 13:31–38

Det vi sett och hört - 62

ETT ORD PÅ VÄGEN

Lärjungarna hade inte förstått när Jesus talade om sin död och uppståndelse, ännu mindre att han skulle återvända till sin Fader i himlen. Jesus hade sagt: ”ännu en kort tid är ljuset bland er” Joh. 12:35. Nu när han bara har sina lärjungar hos sig börjar han tala i klartext. Ändå blir han inte förstådd. Det är så lätt att vi tolkar det vi hör utifrån våra egna förutfattade meningar.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Nu har Människosonen förhärligats, och Gud har förhärligas i honom.” Jesus syftar till att han ska bli förrådd av Judas, bli fängslad, få lida och dö, Vi skulle kalla det förnedring men Jesus ser längre, vad resultatet blir. Vi människor har efteråt förstått att det Jesus sa om sig själv var sant. Satan hade ifrågasatt Guds rättfärdighet, men Jesus död rentvår Gud. Hans kärlek till oss människor är bevisad och ger honom rätt att ge den som tror evigt liv.

”... älska varandra.” När Jesus uppmanade sina efterföljare att tvätta varandras fötter ville han påminna dem om att skapa en jämlik gemenskap och ställa upp för varandra. Nu kallar han den uppmaningen för ett bud. Tron på honom måste visa sig i handling med Jesus självutgivande kärlek som mall. Då ska alla förstå att vi är lärjungar till Jesus.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Petrus hade alldeles nyss sagt: ”aldrig någonsin” och nu: ”Jag ska ge mitt liv för dig”. När kan vi som Petrus gjorde avge ett löfte?