HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 13:18–30

Det vi sett och hört - 61

ETT ORD PÅ VÄGEN

Att ge ett stycke doppat bröd till någon var en speciell vänskapshandling. Det var kanske därför lärjungarna inte reagerade på det Jesus sa. Jesus älskade Judas och ville visa honom det. Därför var det smärtsamt för honom att se hur Judas vände sig bort för att förråda honom. Jesus levde efter det som han tidigare hade sagt att vi alla ska göra: älska våra fiender och be för dem som förföljer oss (Matt. 5:44).

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... en av er kommer att förråda mig.” Jesus förnedrar inte Judas inför de andra lärjungarna. Samtidigt är det viktigt att han markerar inför Judas att det han tänker göra inte är hemligt för honom. Jesus ger honom ännu en chans att vända om. Han hade tvättat även Judas fötter. Men för Judas verkar det bara ha varit en rituell handling. Se Joh. 13:10–11.

Både skriften och Jesus själv förutsäger vad Judas ska göra. Det visar på Bibelns tillförlitlighet och Jesus gudomliga ursprung. Jfr Jes. 44:6–8.

”Ingen av dem ... visste varför ...” Jesus lärjungar hade ett orubbat förtroende för Judas. Det är skrämmande hur vi människor kan bli lurade, bli förda bakom ljuset, och hur Satan kan använda människor som lyssnat till hans röst.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad kan hjälpa oss att gå genom besvikelser i livet?