HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 1:29–34

Det vi sett och hört - 4

ETT ORD PÅ VÄGEN

Gud hade gett Johannes döparen ett tecken så han skulle förstå vem som var Messias. När Jesus blev döpt uppfylldes tecknet. Det hjälpte Johannes att tro att Jesus var Guds son, Guds lamm som tar bort världens synd. Han kunde därför han med övertygelse berätta det för andra. Han blev den förste som kunde ge sitt vittnesbörd till förmån för Jesus.

Det som kan hjälpa oss människor att tro är att förstå att Jesus är den han utgav sig för att vara. Det är just detta som det är värt berätta för andra.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... Guds lamm ...” Johannes kan ha syftat på:

a)  lammet som slaktades inför uttåget ur Egypten, den första påsken (2 Mos. 12:21, 26, 27). Jesus är startpunkten till att lämna synden och börja det nya livet.

b)  lammet som offrades i helgedomen (3 Mos. 5:5–6). Jesus var uppfyllelsen av allt det som tempelritualerna, bl.a. syndoffret ville förmedla.

c)  lammet som beskrivs i Jes. 53:6–10, om Jesus självutgivande död. Han dog i vårt ställe. Se 1 Joh. 2:2.

”Jag döper er med vatten.” Den som ville bli jude vid den här tiden blev döpt, men Johannes uppmanar även judar att omvända sig och bli döpta. När Jesus blev döpt identifierades han som den utvalde, Guds son.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Det finns mycket de kristna kan berätta om sig själva men vad är det viktigaste?