HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 11:45–57

Det vi sett och hört - 54

ETT ORD PÅ VÄGEN

Många kom till tro på Jesus när de såg hur Lasaros blev uppväckt, men tyvärr inte alla. Trots att de ledande judarna inte kunde ifrågasätta det som just hade hänt beslöt de att Jesus, livets Herre, måste dödas. Men Gud använde översteprästens dom över Jesus så att han omedvetet kom att förkunna att Jesus död skulle bli till försoning för alla människor.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... gick till fariséerna ...” Det judiska rådet bestod av 71 personer som kom från översteprästfamiljen, de äldste och de skriftlärda. Fariséerna var ett parti bland de sistnämnda. Johannes skrev sitt evangelium efter Jerusalems förstöring och då hade fariséernas makt ökat kraftigt. De som inte ville tro på Jesus gick till fariséerna för att rapportera även om inte heller de kunde dementera det som hade skett med Lasaros.

Kajafas tillsattes som överstepräst år 18 e.Kr. tills han avsattes av romarna år 36. Kajafas svärfar Hannas hade tidigare innehaft ämbetet men hade fortfarande stort inflytande.

”... Guds skingrade barn ...” De gamla profeterna hade förutsagt att Herren Gud ville att alla folk skulle få del av hans frälsning. Det sker nu genom Jesus.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad är det som kan få oss att rapportera till makthavarna sådant som kan komma att skada andra? När är det viktigt att vi ändå gör det?