HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 11:38–44

Det vi sett och hört - 53

ETT ORD PÅ VÄGEN

Marta som tidigare ändå hade bekänt sin tro på Jesus, protesterade inför Jesus uppmaning om att öppna graven. Nu fick hon uppleva Jesus mäktiga ingripande trots sin brist på tro. Det kan vara uppmuntrande för oss som också tvivlar ibland. Det som hände då, hjälpte dem som var där att tro på Jesus och det kan också påverka vår tro.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”Fader, jag tackar dig ...” Det var en vanlig judisk inledning när man bad och uttrycket används i många psalmer. I Ps. 75:2 står det t.ex. ”Vi tackar dig, Gud,” Den judiska bordsbönen börjar: ”Lovad vare du, Herre vår Gud ...”

”... för att de ska tro ...” Jesus var mån om att människorna skulle tro på att han var av gudomligt, himmelskt ursprung. Det var också viktigt för att de skulle kunna förstå att de genom hans död och uppståndelse kunde få frälsning och del av det eviga livet.

”Gör honom fri.” Ingen kunde tvivla på att mannen i svepningen var Lasaros. När den blindfödde i Joh. 9:8–9 fick sin syn sa en del att det inte var han ”men han är lik honom.” Vid graven fick människorna hjälpa till att frigöra honom, ta på honom, förstå att han inte var en vålnad utan Lasaros, livs levande.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad är det som kan få oss att lita på de löften Jesus har gett oss när vi läser Bibeln?