HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH.10:22–30

Det vi set och hört - 47

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus ansåg inte att han hade låtit folket gå i ovisshet. Problemet var istället att de inte ville tro honom. Samtidigt ger han tröst till alla som vill följa honom. De kan känna sig trygga, säger han. Ingen ska kunna hindra dem från att behålla gemenskapen med honom.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... tempelinvigningsfesten ...” Judarna firade denna högtid till minne av att Judas Mackabeus i december 165 f.Kr. återinvigde templet och dess altare. Tre år tidigare hade den syriska ockupationsmakten, genom kung Antiochos IV Epifanes, satt upp ett altare i Jerusalems tempel till guden Zeus/Jupiters ära på brännofferaltaret. Där hade han förorenat templet genom att offra svin. Därför behövde templet återinvigas och helgas på nytt när syrierna hade fördrivits från Jerusalem. Genom att Jesus var närvarande även vid den här judiska festen så markerade han att han är uppfyllelsen av de judiska högtiderna. Nu är det honom Fadern har helgat och sänt till världen. Se Joh. 10:36.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

I Jes. 40:11 och i Hes. 34: 11–12, 15, 16 utlovas att Herren Gud ska komma som en herde och ta hand om sitt folk. Vad betyder det att Jesus säger om sig själv: ”Jag är den gode herden” (Joh. 10:11)?