HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

37. Tre speciella budskap

Gud, aposteln Johannes älskade dig djupt när han vandrade med dig i tre år, och det ändrade kursen i hans liv. när han var en gammal man, i fångenskap och ensamhet, kom du för att trösta honom och gav honom ett budskap till ditt folk genom alla tider. Hjälp mig att förstå det budskapet, eftersom jag vill vara din i tiden som nu är. Sänd din ande för att upplysa mig och ingjuta dessa saker djupt i mitt hjärta.

Tre speciella budskap

Berätta : : om 

Charles Taylor härskade över den afrikanska nationen Liberia med en despotisk glöd. Medan diktatorn slogs med rivaliserande krigsherrar drogs nationen in i ett inbördeskrig. Liv slogs sönder när banditer kämpade för kontroll. Även barn tvingades att strida. Det såg ut som om kaoset skulle kunna fortsätta för evigt, tills en grupp vanliga kvinnor slog sig samman för att kräva tillbaka sitt land, sina liv, familjer och barn.

Leymah Gbowee, en kristen, grundade Liberian Mass Action for Peace och fick kvinnorna i sin församling att agera. Asatu Bah Kenneth, en muslimsk kvinnlig polis, förenade sig snart med henne, och kvinnor från de båda trosgemenskaperna drog igång fredliga demonstrationer för att kräva ett slut på våldet och en ny början för Liberia.

När Taylor i fruktan för att bli arresterad för krigsbrott vägrade att närvara i fredssamtalen, arrangerade kvinnorna en massiv sittdemonstration där fredssamtalen skulle äga rum i Ghana. Deras modiga motstånd fick slut på kriget och fick diktaturen att falla. År 2006 blev Ellen Johnson-Sirleaf den första kvinnliga presidenten i Liberia – och i hela Afrika.

Tänk : : om

Har du någonsin sett en ängel flyga? Jag menar inte de där bevingade figurerna som hänger i julgranar eller knubbiga putsskulpturer som smyckar kyrkor i barockstil. Jag talar inte om varelser från gamla sagor och myter. Jag talar om verkliga änglar, dem du faktiskt kan se med dina egna ögon.

Så du har inte sett dem? Inte jag heller. Visserligen såg jag nyligen ett foto som antogs vara en ängel, eller som åtminstone fotografen tänkte sig vara en. (För att vara ärlig såg jag ingenting på den bilden.)

Ändå finns det miljoner människor idag som tror på änglar. Jag är en av dem. Vissa menar sig ha sett dem eller talat med dem. Det har inte jag. Änglar är ett ämne för otaliga böcker och seminarier som försöker tala om för oss vilka änglarna är, vad de gör och hur vi kan få kontakt med dem. Trots modern vetenskap, naturalistisk filosofi och rationellt tänkande är tron på änglar populär i vår postmoderna värld.

Även Bibeln talar om änglar, närmare 400 gånger. Den säger att änglarna är andliga varelser som Gud skapade för att skydda, varna och trösta oss och förmedla Guds vilja. 706 Det grekiska ordet angelos betyder ”sändebud”, en passande beskrivning på deras gudomliga uppdrag. Så medan änglarna är mystiska och spännande är faktiskt budskapet de förmedlar det viktigaste.

En attack mot friheten

Som kontrast till skyddsänglarna i min barnatro berättar Bibelns sista bok en medryckande berättelse om tre änglar som förkunnar ett unikt budskap för hela världens invånare. 707

Kom ihåg att profetior ofta använder fantasibilder och dramatiska beskrivningar för att betona något. Figurerna i en profetisk berättelse kan överträffa livet, men allt som är symboliskt står för någonting annat.

Dessa änglars framträdande markerar höjdpunkten av ett apokalyptiskt drama och beskriver livfullt en ursinnig attack från Satan själv mot Gud och hans folk. Genom politiskt förtryck, militär makt, religiösa bedrägerier och mirakulösa tecken får de nästan hela världen under sin kontroll. Bara Guds trogna folk kan stå emot, eftersom de vägrar att underkasta sig. Denna ”återstod” som de kallas får möta motstånd, förföljelse och död. 708

För människor som lever i relativ fred och välfärd, demokrati och frihet, kan dessa profetior verka som katastroffilmer från Hollywood, ångestladdade anfall i den behagliga tv-soffan eller på bio. Men om du någonsin upplevt politiskt förtryck, social orättvisa, religiös förföljelse, fysiskt våld eller kränkning av dina grundläggande mänskliga rättigheter kan apokalypsen upplevas mer verklig.

Vad ger Bibeln för hopp? Hur kommer Gud att beskydda sitt folk? Och hur borde vi reagera när totalitära makter hotar oss? Profeten Johannes svar är spännande. Gud och hans folk kämpar mot ondskan, inte med lömskhet eller tvång, utan med Bibelns kraft! De ger helt enkelt en varning och förkunnar Guds och hans folks slutliga seger. 709

Ett viktigt budskap

Det är här de tre änglarna blir en viktig del i berättelsen. Som gudomliga budbärare förkunnar de för världen hur Gud själv ser på situationen och hur han kommer att agera. Deras budskap är avsett för ”jordens invånare, för alla länder och stammar och språk och folk”. 710 Ett globalt hot förutsätter ett globalt svar. Var och en på den här planeten – du och jag medräknade – måste fatta sitt eget beslut om liv och död. Det är därför änglarna flyger över himlens mitt och manar: ”Frukta Gud och ge honom er hyllning, ty stunden för hans dom är inne. Tillbe honom som har skapat himlen och jorden och havet och vattenkällorna.” 711

Vårt samhälle tillber sina egna intellektuella, kulturella, vetenskapliga och teknologiska framgångar. Det är bekvämare för oss att lita på våra egna förmågor och möjligheter och lyda mänskliga auktoriteter. Men Gud ger oss en viktig uppmaning att tillbe honom som Skapare och Herre. På det sättet sätter vi inte skapelsen över Skaparen, dyrkar inte oss själva i stället för Gud, blir inte varandras slavar utan tjänar Gud av kärlek. Det är verkligen en kallelse till frihet, en inbjudan att bli befriad från alla självutnämnda herrar och falska gudar.

Det allvarliga i ängelns budskap understryks av hänvisningen till Guds dom som ska äga rum – om den inte redan har börjat.

”Frukta Gud och ge honom er hyllning, ty stunden för hans dom är inne”, ropar den första ängeln. Denna dom beskrivs sedan målande av de två andra. Den andra ängeln förkunnar det mystiska Babylons moraliska förfall och slutliga undergång, den stora staden ”för vars otukts skull alla folk har fått dricka vredens vin” 712 och som lurat dem att tillbe och tjäna Satan i stället för Gud.

Därefter varnar den tredje ängeln att de som tillbett dessa bestialiska makter ”skall få dricka Guds vredes vin, som hällts upp oblandat i Guds vredes bägare”. 713 På starkast möjliga språk talar Bibeln om konsekvenserna av att ignorera dessa änglar. Vägran att ära Gud leder till förlust av frihet och rättvisa och ytterst till utplåning och död. Ingenting i evigheten kan vända detta öde. 714

Evigt evangelium

Det finns knappast något annat kapitel i Bibeln med så stränga varningar på ett så starkt språk. Dessa verser är en slående inledning till en serie syner om domen, som beskriver upproriska och destruktiva makters fall (det gamla symboliska Babylon) och Guds eviga rikes upprättelse (det nya Jerusalem) på jorden.

Dessa änglar förkunnar ett trefaldigt domsbudskap som rymmer hela Uppenbarelseboken i ett nötskal. Men hur kan vi förena en sådan dom med en kärlekens Gud och med ett nådens evangelium?

Denna fråga besvaras faktiskt i själva synen om de tre änglarna. Den mest slående delen av detta avsnitt 715 är dess inledningsfras där domen läggs fram som ”ett evigt evangelium”. 716 Men hur kan en förkunnelse om domen vara ”goda nyheter”? Skulle inte en kärleksfull Gud förlåta? Eller ge ett nytt tillfälle i stället för ”eld och svavel”? Hur kan alltså detta domsbudskap vara ”ett evigt evangelium”?

För att svara på denna viktiga fråga behöver vi komma ihåg att det grekiska ordet evangelion på den tiden användes för att förkunna den romerska arméns segrar. Johannes använder samma ord för att beteckna ett mycket annorlunda segerbudskap, Jesus Kristus slutgiltiga seger över synden, ondskan och döden. Denna seger kommer slutgiltigt att vinnas när Jesus kommer tillbaka för att befria sina efterföljare. 717 

Detta betyder att de kristna kan leva i hoppet och vänta på uppfyllelsen av löftet om ”nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor”. 718

Förkunnelsen av denna dom är dåliga nyheter för dem som har samröre med förtrycket och orättvisan, men goda nyheter för var och en som vill bli fria från dessa onda makter. I en tidigare syn i Uppenbarelseboken ropar de oskyldiga kristna martyrernas blod efter rättvisa och upprättelse. 719 Enligt Paulus väntar hela skapelsen ivrigt på befrielsen från lidandet och smärtan, förgängelsen och döden. 720 Denna slutgiltiga dom kan bli en befrielsens dag för oss alla.

Kallelse till trohet

Det är egentligen inte domen utan befrielsen som är kärnan i detta budskap till världen. Den centrala synen i Uppenbarelseboken, med de tre flygande änglarna och deras viktiga budskap, är ytterst en uppmaning till trohet och uthållighet, inte ett rop efter straff eller hämnd. Den fokuserar på Guds folks lidande och uppmuntran till dem. ”Här behövs uthållighet hos de heliga, hos dem som bevarar Guds bud och tron på Jesus.” 721

Hur reagerar du på utmaningar och kriser? Är du en som inte ger upp, en som härdar ut i smärtan vem det än är som sårar dig? Förblir du Gud trogen vad det än kostar? Historien har haft många troshjältar som gav upp sitt liv i frihet hellre än ändrade på sina principer. Dessa män och kvinnor är värdiga förebilder.

Det är lätt att tappa modet och bli rädd när man möter svårigheter. Vi känner oss svaga och oförmögna att stå emot pressen att handla mot vårt samvete. Det är på det sättet ondskans styrkor vinner! Men denna profetia talar om för oss att det inte kommer att vara så för alltid!

En del människor väljer att förtrösta på Gud ”som kan skydda er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande”. 722 Dessa sanna heliga, som Bibeln också kallar för ”hennes [församlingens] andra barn”, 723 förblir trogna mot Jesus genom att vägra att tjäna eller tillbe andra gudar. Deras kärlek och lojalitet stärker deras beslutsamhet att leva som Gud har sagt (lyda hans bud), oavsett vad andra förväntar sig.

I stället för att ondskan ska tynga ner dem övervinner de det onda med det goda. 724 Jesus ger oss ett underbart löfte: ”Den som segrar och ger akt på mina gärningar ända till slutet, honom skall jag ge makt över folken” och: ”Den som segrar skall vinna allt detta, och jag skall vara hans Gud och han skall vara min son”. 725 Detta innebär att kampen mot det onda nu lämnar dig svag i slutändan, men de som till synes varit förlorare kommer att visa sig vara de verkliga vinnarna! 

Överväg : : om

Hur får denna specifika profetias vädjan om trohet mot Guds löften dig att må? Hur påverkar den känslan ditt liv och dina val?

 

 

Fotnoter:


706. Psalm 91:11; matteus 18:10; apostlagärningarna 12:15; Hebreerbrevet 1:14.

707. Läs Uppenbarelseboken 14.

708. Uppenbarelseboken 12–13.

709. Uppenbarelseboken 14:6–12.

710. Som ovan 14:6.

711. Som ovan vers 7.

712. Som ovan vers 8.

713. Som ovan vers 10.

714. Som ovan vers 11.

715. Uppenbarelseboken 14:6–12.

716. Som ovan 14:6.

717. Uppenbarelseboken 14:14–20; 19:11–21.

718. 2 Petrusbrevet 3:13.

719. Uppenbarelseboken 6:9–11.

720. Romarbrevet 8:18–23.

721. Uppenbarelseboken 14:12.

722. Juda 24.

723. Uppenbarelseboken 12:17.

724. Romarbrevet 12:21.

725. Uppenbarelseboken 2:26 och 21:7.