HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

27. Din kontakt med Gud

Gud, man säger att änglarna böjer sig ner i tillbedjan för dig, och det får mig att tänka på att jag också borde tillbe dig.men jag vet inte ens var jag ska börja! Visa mig hur jag ska tillbe dig av hela mitt hjärta.

Din kontakt med Gud

Berätta : : om

Xavier tillbad arbetet och dess avkastning, pengar. Ju hårdare han arbetade desto mer pengar tjänade han, ju mer han investerade, desto större vinst fick han och desto mer kunde han köpa. Snart ägde han fastigheter, företag, bilar, lyxbåtar och allt annat som han fick ögonen på. Han tog påkostade semestrar från Australien till Zanzibar. Han satsade all sin energi på att bibehålla sin överklasslivsstil, men all omåttlighet lämnade honom tom, ett sorl som tynade bort allt snabbare.

Theron arbetade hårt, spelade hårt och älskade intensivt. Hans liv kretsade kring Gud, hans familj och vem som helst han såg behövde en hjälpande hand. Han fick mer än sin beskärda del av svårigheter och bördor, men eftersom hans liv rörde sig kring någonting långt större än han själv och bortom honom själv, så kände han en tillfredsställelse han knappast kunde beskriva eller fatta. 

Tänk : : om

I vår kultur är tillbedjan ett svårt ord. Det känns ofta främmande för oss att vörda eller hedra det gudomliga. Tillbedjan går bortom ett enkelt erkännande och utvecklas till ett mycket personligt medvetande om Gud. För många känns det främmande och onaturligt.

I Bibeln är tillbedjan dock central, de troendes centrala andliga aktivitet, faktiskt mer än bön. I Bibeln finns mer än 400 hänvisningar till tillbedjan.

Uppmaningen att tillbe är det mest grundläggande påbudet i Bibeln. När en laglärd frågade: ”Mästare, vilket är det största budet i lagen?” 486 gav Jesus ett tydligt svar: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv.”

Att älska genom tillbedjan

Vad betyder det att älska Gud? Vissa menar att man ska älska Gud genom att älska andra människor, men det förvandlar det första budet till det andra, så det kan inte stämma. Att älska Gud borde leda till att man älskar sina medmänniskor, men det måste vara mer än så.

Bibeln säger att vi faktiskt älskar Gud genom att tillbe honom. När vi förstår att Jesus är vår Skapare och Frälsare svarar vi med att tillbe honom, och det resulterar i att vi också älskar andra som Gud älskar. Utgångspunkten är alltid densamma. Vår tillbedjan är ett gensvar på Guds närvaro i våra liv.

De tio budorden 487 visar också hur central tillbedjan är. Buden 1–4 säger till oss hur vi ska älska Gud, det 5:e talar om familjen, och buden 6–10 lär oss hur vi ska älska vår nästa. Se noggrant på de fyra första och hur de definierar tillbedjan.

”Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.” 488 I en kultur med mängder av gudar och en omfattande polyteism skulle Israel bara tillbe den räddande Guden, skapelsens Jahve.

Det andra budet förbjuder tillverkning och tillbedjan av avgudar. 489 Eftersom tillbedjan av andra gudar redan omfattades av det första budet fokuserar detta vid tillbedjans medel och metod. Jahve är för stor och allomfattande för att kunna begränsas till en avbild som människor gjort. Han kan tillbes var som helst, inte bara genom materiella avbilder.

Det tredje budet förbjuder missbruket av Guds namn. 490 De kristna har tolkat detta bud som ett bud mot svordomar, förbannelser och vanhelgande. Detta omfattar användningen av Guds namn i syfte att förbanna någon annan eller förstärka argsinta uttryck. Men budet syftar också på användningen av Guds namn i en ed. Vi respekterar inte Gud och tillber honom inte när vi använder hans namn för att understödja våra falska ord, eftersom hans namn representerar hans karaktär.

Det fjärde budet 491 påminner oss om att hålla sabbaten helig och ära Gud som vår Skapare. Detta bud säkerställer vår tid för tillbedjan.

Alla dessa fyra bud handlar om tillbedjan. De handlar om vem vi tillber, vilka medel och metoder vi använder för tillbedjan, skyddar mot missbruk av Guds namn och karaktär och säkerställer tiden för tillbedjan. Verkligen omfattande, tycker du inte det?

anledningen till tillbedjan

Tillbedjan är inte bara en aktivitet här, den är även himlens främsta intresse. Uppenbarelseboken talar i bildspråk om Guds rike där lovprisningen är central. Varför är den bibliska tillbedjan så omsorgsfullt beskriven? Anledningen är enkel Tillbedjan visar att vi förstår och känner Guds nåd och kärlek.

När jag får min lön tillber jag den inte genom en sång till mitt lönebesked, eftersom jag har arbetat för de pengarna! Att skriva mitt lönebesked är ekonomens arbete. Men tillbedjan är så central därför att den tydligt visar vårt gensvar på något oförtjänt.

Gud befriar oss inte från synd på grund av vår godhet. Vi förtjänar inte nåden, och det finns inget sätt att betala för den. Vårt gensvar till Gud är tillbedjan, då vi erkänner den oändliga kärlek och nåd Gud ger oss. Att inte tillbe är att missförstå eller ignorera nåden, själva kärnan i den kristna tron.

Så definierar vi tillbedjan som vårt gensvar på Guds handlingar och närvaro. Tillbedjan är holistisk. Vi svarar med vårt sinne, vårt hjärta, våra känslor, vår kropp och röst, och ett verkligt möte mellan Gud och människan äger rum. Det kan ske i en bönekammare, i en smågrupp eller i ett större sammanhang i församlingens gudstjänst.

Vägar till tillbedjan

Om du förstår religion huvudsakligen från en rationell infallsvinkel kan detta bli en utmaning. Tillbedjan är inte bara en lära eller en trosuppfattning. Den är en erfarenhet som flödar fram från ett möte med kärleken och nåden. Hur går det till? 

                                                                                                                                                          Reflektera över eller sök efter en ny erfarenhet av nåd, kärlek och vördnad för Gud. All sann gudstillbedjan uppstår ur insikten om vem Gud är, vilket sedan avslöjar vårt eget tillstånd. Profeten Jesajas erfarenhet är ett bra exempel. 492 Hans syn om Guds helighet ledde honom till tillbedjan och en djup insikt om hans egen orenhet. Detta i sin tur ledde till Guds förlåtelse och rening och ett gudomligt uppdrag att bli hans sändebud. Denna insikt om Gud är inte en lära eller teologi utan en förståelse som påverkar allt vi är.                                                                          

Ta medvetet tid för att agera och reagera som svar på din erfarenhet av Gud. Gör det personligt, böj knä och tacka Gud för hans godhet, sjung en sång eller skriv en dikt om hans nåd, stå i vördnad och böj ditt huvud inför skönheten av en solnedgång eller soluppgång, lyft dina händer och överlämna allt du är, gör vad som helst som kommer naturligt som ditt fulla gensvar till Gud.                                                                                                         

Låt din kropp, ditt hjärta och sinne samverka i gensvar till honom. Tänk på att det du gör inte är inledningen till någonting nytt, utan ditt gensvar på något nytt. Låt din glädje och din känsla flöda över i lovprisning. Kanske blir du överraskad av ditt gensvar på Guds närvaro.                                                                                                             

Låt din erfarenhet av personlig tillbedjan förvandla din erfarenhet av tillbedjan med andra. En ung människa som hade studerat tillbedjan berättade hur en djupare förståelse av personlig tillbedjan hade förvandlat hennes upplevelse av tillbedjan tillsammans med andra. Trots att ingenting i gudstjänsten var ändrat hade hon blivit förvandlad, och det hade förvandlat hennes tillbedjan.

Hur går detta till? Försök att stanna upp innan du går in i din kyrka och tacka Gud för denna plats för lovprisning. Be honom att låta dig uppleva hans närvaro under det som ska ske där. Träd in med glädje, tacka Gud för ytterligare en vecka i ditt liv, se på andra i församlingen som din familj och tillbe och tacka Gud för dem. När du hittar din plats, böj kanske knä och be kort för att omedelbart påbörja din upplevelse av gudstjänsten. Försök att helt komma in i varje del av gudstjänsten, lyssna på bönerna, sjung ur ditt hjärta. Gör allt detta som ett offer till Gud.

Du är inte där för att välsignelse utan för att ge välsignelse. Du är där för att välsigna och tillbe Gud och ta del i det gemensamma gudstjänstfirandet. Det är inte alla som vet vad du gör, men din erfarenhet av tillbedjan blir berikad och förnyad.

Förvandlade hjärtan

Jag undervisar många ivriga unga studenter, och några känner att en viss gudstjänstordning eller en viss typ av musik för med sig förnyelse till den gemensamma tillbedjan, men jag tror inte att det stämmer. Vi behöver fokusera på varför vi är där, nämligen för att tillbe Gud som han har sagt att vi ska tillbe honom. När vi verkligen möter Gud förvandlas gudstjänsten naturligt. Människohjärtat som berörts av Gud är den mest fantastiska nyckeln till en förunderlig tillbedjan.

Vårt främsta gensvar på Guds närvaro är tillbedjan, och den förändras aldrig, inte ens när vi kommer till himlen. För sanna troende upphör tillbedjan aldrig. Den är något vi kan njuta av för evigt. 

överväg : : om

Vad skulle kunna förändra erfarenheten av din personliga tillbedjan den här veckan?

 

 

Fotnoter:


486. Se matteus 22:34–40 och markus 12:28–31.

487. 2 mosebok 20:1–17; 5 mosebok 5:6–21.

488. 2 mosebok 20:3.

489. 2 mosebok 20:4–6.

490. 2 mosebok 20:7.

491. 2 mosebok 20:8–11; 5 mosebok 5:12–15.

492. Jesaja 6.
 

 

 

1 februari

1 februari

Dagens bibelpodd - 2018. Joh 4:43-54. Daniel Hailemariam. Tillbedjan.

14 januari

14 januari

Dagens bibelpodd - 2018. Matt 2:1-12. Rainer Refsbäck. Tillbe med...

30 mars

30 mars

Dagens podd UNG - 2018. Tina Laketa Thomsen. Äkta tillbedjan.

27. Tillbedjan. Din kontakt med Gud.

27. Tillbedjan. Din kontakt med Gud.

Din kontakt med Gud. Finns det ett RÄTT sätt att tillbe? Hur tillber...