HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 23:13–25

Tankar om livet - 131

ETT ORD PÅ VÄGEN

”Deras ropande gjorde verkan”, står det i vers 23. Pilatus verkar i den här situationen vara svag och sakna kraft att stå för det som han ansåg vara det rätta.

Det är inte så ovanligt att vi människor ger efter för påtryckningar. Barns tjat på sina föräldrar, opinionens tryck mot politiker, eller kompisars tryck för att få med någon i gänget.

Lukas avslutar med att säga: ”De fick göra som de ville.” Pilatus offrade sitt samvete och ett människoliv för grupptrycket.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”En läxa” var en omskrivning av prygelstraff. Det romerska gisslet hade, till skillnad från det judiska, vassa tyngder av ben eller bly i remmarna. Dessa trasade sön-
der ryggen på den som piskades. Fången fick stå med ryggen böjd i höfthöjd och händerna bundna vid en pelare eller påle. Judarna tillät högst fyrtio rapp, medan romarna kunde ge det tredubbla. Ibland dog fången under gisslingen.

De som var dömda till att korsfästas gisslades vanligtvis under själva korsvandring- en. Enligt de andra evangelierna gisslades Jesus före korsvandringen.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Pilatus försöker gå folket till mötes genom att prygla Jesus. Hur långt kan vi gå andra människor till mötes för att inte skapa bråk?