Syfte och uppdrag

Syfte och uppdrag

9 min │ Vad menar Bibeln med "Kristus kropp"? Vad är mitt syfte som kristen? Vad är församlingens syfte i samhället? Varför ska jag vara en del av en församling?

Författare: Bertil Wiklander

Berätta

Där sitter du, på middagsbesök hos din mamma, när hennes vänstra kind plötsligt börjar hänga. Hon börjar sluddra och hon spiller mat ur munnen, och du märker att hon inte kan lyfta sin vänstra arm. Du griper tag i din mobil och ringer 112. SOS-operatören tar lugnt emot din information och sänder genast en ambulans.

Ambulanspersonalen lägger din mamma på en bår och lyfter in henne i ambulansen, kollar hennes värden på skärmen och vakar över henne tills hon kommer till sjukhuset. När hon anländer förflyttas hon till ett rum och en hetsig aktivitet börjar.

En röntgenläkare ser till att datortomografi genomförs medan en sjuksköterska ansluter henne till olika övervakningsskärmar. Ett team med flera olika specialister övervakar och analyserar kroppens olika funktioner som hjärtrytm och syresättning och sätter in lämpliga behandlingar för akut stroke i den mellersta hjärnartären. Under tiden upprättar en läkarsekreterare en journal.

Under hennes tio dagars vistelse på sjukhuset börjar logopeder, sjukgymnaster och arbetsterapeuter arbeta med din mammas rehabilitering. Dietisterna försäkrar sig om att hon får rätt näring, och en kurator ordnar med det praktiska inför hennes flytt till rehabiliteringsavdelningen. Återhämtningen har varit svår, men ett hängivet team har med sin samlade kompetens hjälpt henne på vägen.

Tänk

Relationer är väsentliga. Det har vi redan fastställt. Detta samspel mellan individer – par eller familjer, grupper eller organisationer och till och med nationer – håller världen i gång! Samhället är besatt av kändisars liv, vare sig man läser Jane Austens Stolthet och fördom eller ser på repriser av tv-serien Vänner.

Livet kretsar kring relationer, på gott och ont. De är djupt rotade i mänskligheten. Vi söker efter positiva relationer för att göra våra liv meningsfulla på alla sätt.

Dessutom är våra kroppar gjorda för relationer. Vi kan kommunicera, både verbalt och fysiskt. En relation innebär att vara sammankopplad, och kommunikation är sättet att komma dithän. Naturligtvis hanterar vi var och en relationer på olika sätt och med olika grader av framgång. För många människor är det närmast omöjligt att bygga upp positiva relationer.

Har du någonsin önskat dig en beprövad relationsmodell som kan hjälpa dig, vägleda dig och stödja dig? Det har jag, och jag skulle vilja visa dig vad jag funnit.

Den bibliska modellen

I Bibelns skapelseberättelse konstaterade Gud att ”det är inte bra att mannen är ensam.”684 Gud visade omsorg om människorna han hade skapat, från människans skapelse till hans avbild685 till sabbatsvilan686 och hans önskan att umgås med oss.687 Bibeln framställer tre dimensioner av mänskliga relationer:

  • jag > Gud (relation genom tro)

  • jag > min medmänniska (relation genom ömsesidig tillit och kärlek)

  • jag > mitt sinne (relation genom sund självuppskattning)

Jesus sammanfattar dessa tre dimensioner som väsentliga för tro och liv: ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv.”688 På grund av detta säger Paulus: ”Kärleken är alltså lagen i dess fullhet”689 och att tron ”får sitt uttryck i kärlek”.690

Guds kärlek beskrivs i ett känt kapitel om kärleken.691 Ta några minuter att läsa det då och då. Det är en vacker ögonblicksbild på hur den verkliga kärleken ser ut.

”Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig.”692

Bibeln lär att Guds sätt att visa sin kärlek till oss är en förebild för hur vi kan göra våra relationer givande och goda.

Församlingen som modell

När Jesus definierade församlingens natur och syfte sa han: ”Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek.”693

Församlingen handlar inte bara om relationer mellan medlemmarna och relationer till världen utanför. Den handlar också om relationen mellan oss och Gud. Då Gud har en speciell relation till sina efterföljare vill han att alla ska vara en del av hans församling. Kyrkan borde vara öppen för alla människor. Den kan inte vara en exklusiv klubb för enbart medlemmar. Den representerar Guds öppna armar mot världen.694

Min tro på Gud kan inte växa utan att vara integrerad i relationer med andra troende som medvetet tagit ställning för Gud. I min personliga erfarenhet försvagades också min relation till Gud så fort jag tappade kontakten med församlingsgemenskapen. Eftersom vi skapades för gemenskap behöver också vår tro på honom gemenskap med andra för att dess tillväxt ska främjas. Vad är alltså församlingens syfte?

tillhörighet – tro – uppförande

Utifrån vår personliga infallsvinkel är vår erfarenhet av församlingen tre saker: tro, uppförande och tillhörighet.695 Du tillhör en viss gemenskap, tror vissa saker och uppför dig i enlighet med vissa principer.

I församlingen tillhör du Guds folk, vilket innebär att du tillhör honom. Stegvis känner du dig hemma i de troendes gemenskap och tillber Gud tillsammans med dem. Att tillhöra Guds folk innebär alltid att man tillhör Gud, eftersom församlingens enhet och väsen är vår gemensamma överlåtelse åt Guds Ande i tillbedjan.

Som medlem i församlingen väljer du att tro på Gud. Du tror att han älskar dig och accepterar dig som du är och ger förlåtelse så att du kan leva ett nytt liv i hans Ande. Du tror att Gud vill förvandla dig och göra dig till en bättre, starkare människa som är mer lik honom. Du tror också på Bibeln och strävar efter att följa dess vägledning på livets alla områden.

Ditt nya liv omfattar också att du lär dig att uppföra dig i enlighet med Guds vilja, i vetskap om att när du faller fortsätter Gud att förlåta dig när du uppriktigt ångrar dig. Det betyder också att du deltar aktivt i församlingens uppdrag och tjänst.

Dessa tre aspekter är lika viktiga. En är inte viktigare än de andra,696 och du skulle inte känna dig som en riktig del av din församling om någon av dessa saknades.

En gemenskap som tillhör Gud

När den kristna församlingen utvecklas bland Guds utvalda folk är Gud närvarande genom Jesus Kristus Ande och en förnyad betoning på gemenskapen. ”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.”697

Det är Andens verk som gör församlingen till en varm andlig gemenskap, kollektivt och i varje troendes hjärta. När vi tillber i församlingen delar vi med oss av Andens gåvor och frukt till varandra. Detta binder oss samman i en nära tillhörighet till Gud. Det är en process där vi kommer närmare honom och också förenas med honom.698

Vi uppmuntras att komma nära Gud och bygga upp varandra i riktning mot kärlek och goda gärningar i vår tillbedjan och i våra sammankomster i församlingen.

”Så kan vi då, mina bröder, tack vare Jesu blod frimodigt gå in i helgedomen på den nya och levande väg genom förhänget – hans kropp – som han har invigt åt oss. Vi har en stor överstepräst som är satt att råda över Guds hus. Låt oss därför träda fram inför Gud med uppriktigt hjärta och i full trosvisshet, med ett hjärta som renats och inte vet av någon synd och med en kropp som badats i klart vatten. Låt oss orubbligt fortsätta att bekänna vårt hopp, ty han som gav oss löftena är trofast. Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar, och låt oss inte försumma våra sammankomster, som några brukar göra, utan uppmuntra varandra, och detta så mycket mer som ni ser att dagen närmar sig.”699

Vi kan inte bara definiera församlingsgemenskapen på samma sätt som vi definierar annan mänsklig gemenskap som familj, släkt eller sociala grupper. I församlingen är känslan av gemenskap andlig och kommer från Gud och förenar oss med honom. Denna enhet är särskilt uppenbar när församlingen förenar sig i tillbedjan.

Församlingsgemenskapen byggs kring tillbedjan. All tillbedjan grundar sig på erfarenheten av Guds kärlek i Jesus Kristus, genom den heliga Anden. Så det spelar ingen roll vem som sitter bredvid mig i kyrkan. Oavsett deras anseende, karaktär, personlighet, etnicitet eller nationalitet, är vi alla förenade genom Anden i gudstillbedjan. Bibeln säger:

”Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Kristus Jesus. Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus. Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet.”700

Anden vägleder oss kollektivt och individuellt till evangeliet, medan vi behåller våra individuella gåvor, förutsättningar, tankar och intressen. Denna mångfald förvandlas till resurser och värderingar i församlingen om vi låter enheten i Anden råda.

Kristus kropp

Precis som dina fingrar, tår, öron och näsa har sina specifika uppgifter så är församlingen som en kropp, där alla arbetar tillsammans i ett gemensamt uppdrag – att ära Gud. Ibland kallar Bibeln församlingen för ”Kristus kropp”.

”Ty liksom kroppen är en och har många delar och alla de många kroppsdelarna bildar en enda kropp, så är det också med Kristus. Med en och samma Ande har vi alla döpts att höra till en och samma kropp, vare sig vi är judar eller greker, slavar eller fria, och alla har vi fått en och samma Ande att dricka.”701

Paulus fortsatte med ”att det inte skulle uppstå splittring inom kroppen och för att alla delarna skulle visa varandra samma omsorg. Lider en kroppsdel, så lider också alla de andra. Blir en del hedrad, så gläder sig också alla de andra.”702

Jag minns ett tillfälle då kristna från flera olika länder möttes under en internationell konferens. Vissa kom några dagar före sitt bagage, på grund av flygbolagets misstag. Eftersom de var fattiga hade de ingen försäkring som täckte förlusten, och de hade inte tillräckligt med pengar till att köpa kläder eller underkläder under konferensen. Då gav andra troende de pengar som behövdes så att dessa resenärer kunde köpa det nödvändigaste.

Detta är gemenskap i Kristus kropp. Och så har det varit i församlingen sedan början. ”De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov.”703 Det är ingen överraskning att de första stegen till organiserat socialt arbete togs av de kristna i England under tidigt 1800-tal, eller att det var de kristna som började trycka på för att avskaffa slaveriet.

Denna Kristus kropp symboliserar enheten och samhörigheten i församlingen. När vi värdesätter varje medlem vittnar vi om Jesus Kristus och får kraft av den heliga Anden. Församlingsgemenskapen blir en skola för hur vi ska förhålla oss till andra människor. Som kristna behöver vi den träningen, eftersom vi har ett uppdrag att nå andra och berätta om Jesus.

Gemenskap med ett uppdrag

Församlingen finns till för att genomföra Guds uppdrag i världen. Jesus befallde oss att gå ut och göra människor till lärjungar och ge helande till människor. Detta kallas för ”missionsbefallningen”.704

Många bibelställen talar om detta. Läs Efesierbrevet 2:11–12. Det säger till oss: Församlingens grundläggande syfte och uppdrag är att föra sina medlemmar och andra människor närmare Gud! Det är att leva, tjäna och växa. Den är inget statiskt, passivt eller dött, utan en levande organism, som mångfaldigar sig själv. Vår enhet och samhörighet med varandra är mycket beroende av vår närhet till Gud: ”Ty genom honom [Kristus] kan både vi och ni nalkas Fadern, i en enda Ande… genom honom fogas också ni samman till en andlig boning åt Gud.”705

Undrar du fortfarande över något? Fortsätt att studera och prata med andra troende. Och pröva eventuellt på att delta i någonting i kyrkan eller gå med i en församling om du ännu inte tillhör någon. Du kan upptäcka att du växer på ett nytt sätt, som att du:

  • växer i ditt inre andliga liv, som visar sig i Andens frukt, i att visa andra Guds kärlek och Kristus nåd i ditt liv

  • växer i din erfarenhet av enheten och mognaden i Kristus, till sammans med andra troende i din församling

  • växer i att upptäcka dina andliga gåvor och villighet att använda dem för att tjäna Gud och andra människor

  • växer i förståelsen av Guds uppdrag i världen, människors behov överallt, och din egen villighet att dela med dig av evangeliet till andra.

Så vad är frågan till dig och mig? Vill vi verkligen komma närmare Gud och få med oss andra för att tillbringa tid med honom?

Överväg

Kan du tänka dig sätt att hjälpa andra och tjäna andra runt omkring dig? Hur kan du ta del i någon annans glädje eller sorg?

Fotnoter:
684. 1 Mosebok 2:18.
685. 1 Mosebok 1:26.
686. 1 Mosebok 2:2–3.
687. 1 Mosebok 3:9.
688. Matteus 22:37–39.
689. Romarbrevet 13:8-10; jfr Galaterbrevet 5:14.
690. Galaterbrevet 5:6.
691. 1 Korinthierbrevet 13.
692. 1 Korinthierbrevet 13:4–8.
693. Johannes 13:35.
694. Efesierbrevet 2:16–19.
695. Richard Rice: ”Believing, Behaving, Belonging: Finding New Love for the Church”,
Association of Adventist Forums 2002, s. 13.
696. Notera att jag inte helt delar Rice uppfattning att “tillhörighet är den viktigaste av dem
alla” (s.15). Enlig Bibeln ”tillhör” vi inte om vi inte har en tro på Kristus som visar sig
genom kärlek (jfr Galaterbrevet 5:6).
697. Matteus 18:20.
698. Se Bertil Wiklander: ’The People of God: Foundations of a Biblical Ecclesiology’, föredrag
hållet under ett pastorsmöte för Adventistsamfundets transeuropeiska division i Budapest,
augusti, 1995.
699. Hebreerbrevet 10:19–25.
700. Galaterbrevet 3:26–28.
701. 1 Korinthierbrevet 12:12–13.
702. 1 Korinthierbrevet 12:25–26.
703. Apostlagärningarna 2:44–45.
704. Matteus 28:18–20; Markus 16:15–18; Lukas 24:45–49; Johannes 14–17.
705. Efesierbrevet 2:18, 22.