HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 11:11–19

Det vi sett och hört - 50

ETT ORD PÅ VÄGEN

Jesus kallar döden för en sömn trots att han blir missförstådd. Det var helt tydligt viktigt för honom. Bland judarna hade synen på döden påverkats av andra kulturer som de hade kommit i kontakt med.

Beskrivningen av döden som en sömn klargör att de som har dött är omedvetna om vad som händer omkring dem. Framför allt påminner bilden om att det finns ett uppvaknande, en uppståndelse. Det ger också oss ett uppståndelsehopp.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

”... blir han frisk.” Grekiskan har samma ord för frisk, räddad, frälst. Lärjungarna tänkte på sömnens helande verkan, medan Johannes kan ha lagt en djupare betydelse i ordet.

”... fyra dagar i graven.” En vanlig uppfattning bland judarna på Jesus tid var att själen kunde återvända till kroppen inom tre dagar om kroppen fick liv igen. När Jesus kommer till dem fyra dagar efter att Lasaros dött var därför allt hopp ute. Ingen kunde därför bortförklara undret. Jesus är uppståndelsen och livet.

Betania Avståndet till Jerusalem var cirka 15 stadier, närmare 3 km ungefär en halvtimmes gångavstånd. Platsen ska inte förväxlas med det Betania som ligger vid Jordanfloden.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad får vi för bild av Tomas när han säger: ”Låt oss gå med för att dö med honom.”?