HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

JOH. 11:1–10

Det vi sett och hört - 49

ETT ORD PÅ VÄGEN

Den här händelsen visar tydligt att de tre syskonen hade en speciell relation till Jesus. Han var mycket fäst vid dem. Därför sätter de sitt hopp till Jesus när brodern Lasaros blir allvarligt sjuk. Även om Jesus uppmanar oss att älska alla, t.o.m. våra ovänner, så knyter vi ändå speciella vänskapsband med vissa personer. Det är våra riktigt goda vänner som vi har lätt att tala med. I deras sällskap kan vi vara oss själva och känna oss trygga. Detta var viktigt för Jesus och så är det också för oss.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Lasaros, Marta och Maria. Arkeologer har funnit en klippgrav i närheten av Betania med dessa tre namn. Detta stärker Johannesevangeliets trovärdighet. Att de hade råd med en klippgrav och Marias nardusbalsam, som det talas om i Joh. 12:3, 5, värd nästan en årslön, ger bilden av att de tillhörde en välbärgad familj.

”Låt oss gå tillbaka till Judeen.” Jesus och lärjungarna hade nyligen flytt från Jerusalem till floden Jordan norr om Jeriko därför att judarna hade tänkt stena honom. Se Joh. 10:31, 39, 40. Jesus ville med sin bild om ljus och mörker påminna lärjungarna om att han är världens ljus. Därför behövde de inte oroa sig för att följa med honom. Det är de som inte tror på honom som har problem, det är de som snavar. Jfr Jes. 8:14.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Vad menar Jesus med att Guds son blir förhärligad?