Ingen fruktan

Ingen fruktan

6 min │ Kan de döda tala till oss? Kan medier tala med döda släktingar och andar? Kan horoskop och tarotkort berätta om min framtid? Återföds vi genom reinkarnation när vi dör?

Författare: Reinder Bruinsma

Berätta

Som ett litet barn var April rädd för mörkret. Men hennes rädsla var ingen typisk barndomsrädsla. Aprils föräldrar var involverade i ockult och svart magi, och hade därmed öppnat sitt hem och sina hjärtan för en ond makt som April inte kunde förklara. Hon kände ofta ”närvaro” av både gott och ont i sitt hem. Men hur skulle hon kunna beskriva sådant för utomstående? Vem skulle tro henne?

”Många nätter låg jag vaken, grät och väntade bara på att dessa demoner skulle sitta i mitt rum och vänta på sin chans att kasta sig över ett försvarslöst barn”, säger hon. ”Jag visste att det fanns en Gud som älskade mig, men jag förstod inte varför han inte bara tågade in i mitt rum, i all sin härlighet, och förstörde dessa skrämmande ting en gång för alla.” Vid 13 års ålder flyttade April från sina föräldrars hem för att bo hos sin moster och hennes man. Men, till hennes besvikelse följde demonerna med. Hon plågades av starka, skrämmande skuggor när hon låg vaken och av mardrömmar när hon sov. Hennes läkare kunde inte hitta några fysiska eller emotionella orsaker till hennes problem.

När mostern och hennes make förstod vad som höll på att hända hade de dock en lösning. De var båda varmt kristna och förklarade att det fanns en kraft i namnet Jesus. Hon skulle använda det namnet, med vördnad men med auktoritet och tillförsikt, nästa gång hon drabbades av en attack. April var hänförd. Hon kunde knappt vänta på tillfälle att pröva på denna nyfunna källa till kraft.

”Jag minns det så klart”, säger hon. ”Det var en varm sommarnatt, och jag sov i min säng. Rummet var kolsvart, så mörkt att det nästan verkade tomt på luft. Plötsligt skakades jag vaken av en bekant, skrämmande närvaro. Min rädsla fyllde mig igen, och jag började snyfta okontrollerat.” April kände sig nedslagen. Hon kunde faktiskt se en gestalt stå i ett hörn av hennes rum och se på henne, som om han visste att han fortfarande hade kontroll över henne.

Men då kom hon ihåg att hon kunde be! Medan hon gjorde det kände hon en förvandling äga rum. ”Jesus, Jesus”, mumlade hon mjukt, sedan med växande djärvhet. ”I Jesus namn befaller jag dig att lämna detta rum! Du har inte längre kontroll över mig.” Genast, när hon såg upp, såg hon att taket blivit ett vitt lakan. Viktlöst sjönk det ner över henne, täckte henne helt, svalt och doftande som nattens luft, som om en ängels vingar hade omfamnat henne. April fylldes av en underbar känsla av frid. Rädslan som hållit henne fången i så många år var borta, för att aldrig återvända.

”Nu är jag en vuxen kvinna, med egna barn”, säger hon. ”Och fram till denna dag finner jag mig själv på dessa varma sommarnätter ta svala lakan från linneskåpet, och lägga dem över mina barn när de sover. Jag ber att änglarna ska beskydda dem och återigen fylls jag av samma frid som bar mig genom den där sommarnatten för länge sedan.”267

Tänk

Människor har fängslats av det ockulta sedan historiens början, men ”modern” spiritism härstammar från 1840-talets USA. 1848 började systrarna Fox i Hydesville, New York, höra mystiska knackningar i sitt hus. Detta brukar betraktas som början av spiritismen i dess moderna tappning.

Sedan dess har spiritismen och dess medlöpare, spiritualismen, och en mängd andra ockulta fenomen blivit populära. Horoskop betraktas ofta som den mest oskyldiga manifestationen av den ockulta världen. De flesta som läser horoskop tar kanske inte de dagliga förutsägelserna alltför allvarligt. Mitt horoskop i dagens tidning sa att jag skulle vara extra försiktig i mina kontakter med andra under den kommande veckan. Att jag kunde möta visst motstånd från kollegorna. Att den kommande veckan inte skulle innehålla särskilt många romantiska överraskningar.

Jag kommer säkert inte att låta dessa förutsägelser störa min nattsömn. Troligtvis inte många andra heller som har samma stjärntecken som jag. Men många människor vill fortfarande desperat veta vad som står skrivet om dem i stjärnorna. De rådfrågar ockulta ”sakkunniga” för att finna ut vad stjärnorna (eller deras handflator eller tarotkort) kan säga om deras framtid.

En källa till fruktan

Antropologer anser ibland att kristna missionärer borde hålla sig borta från ”primitiva” folkgrupper, som de säger är lyckliga i sin tro. De hävdar att kristen mission förstör den äkta, primitiva erfarenheten och det resulterar i att dessa gamla kulturer försvinner. Det råder ingen tvekan om att kristna missionärer ofta visat för lite hänsyn till andra kulturer. Men anhängarna till animistiska naturreligioner lever i ständig fruktan för makter som hotar deras hälsa, livsuppehälle och existens. Illavarslande hot från det okända lockar människor till mörkrets makter överallt i världen. Som en konsekvens lever många i ständig fruktan.

Dagens fascination av det ockulta är inte begränsad till de miljoner som, också efter att ha konverterat till kristen tro eller islam, fortfarande köper sina magiska gris-gris [voodooamuletter] på den lokala marknaden. Västerländsk tv tycks vara snabb att dra nytta av det ockultas popularitet. Wicca betraktas som en ”normal” religion. Utövarna av New Age blandar kristendom med ockulta inslag. Och många människor vägrar fortfarande att resa på fredagen den 13:e!

Många ockulta seder och bruk, både i primitiva kulturer och i industriländer, är baserade på ett grundläggande missförstånd om dödens verklighet.268 Antingen tror man att själen fortsätter att leva efter att kroppen dör, eller att man återföds om och om igen. Reinkarnationsläran hävdar att man lever och dör men att ens väsen eller själ lever vidare i en annan kropp (antingen en människas eller ett djurs) i nästa liv.

Felaktiga tankar om döden har lett till många teorier och seder och bruk som medför fruktan och frustration. Men detta är inget nytt – det började strax efter skapelsen. Gud hade talat om för Adam och Eva att olydnad skulle resultera i döden. Men Satan kom med ett annat förslag: ”Ni kommer visst inte att dö.”269 De tog risken att vara olydiga mot Guds befallning och prövade själva. Nu delar miljoner den uppfattningen att när man dör är man inte verkligt död.

Många som tror att de döda fortfarande lever hoppas också på någon form av kontakt. Bibeln talar om en som försökte få råd av en avliden, pålitlig rådgivares ”ande”. I Gamla testamentet gick kung Saul till ett medium i hopp om att få kontakt med profeten Samuel.270 Saul handlade inte bara mot vad han själv hade beordrat utan också mot en gudomlig bestämmelse. Saul visste att Gud inte tyckte om att man ”talade” med de döda. ”Varför fråga de dödas andar och spådomsandarna, de som väser och stönar! Kan man be de döda om budskap och undervisning för de levandes skull? Varför inte fråga Gud?”271

Är det verkligt?

Men kanske frågar du: ”Finns det inte mycket som det mänskliga förståndet inte kan fatta? Bör vi inte medge att det finns helbrägdagörare, magiker och medier som vet saker och ting och gör saker och ting som är helt oförklarliga?” Ja, det finns tillfällen då vi häpnar över det som verkar ha inträffat. Så vad ska vi säga om sådant?

Alla som tror på Bibeln erkänner att det finns märkliga andliga krafter. Bibeln själv är tydlig om en allsmäktig Guds existens. Lika tydlig är den om en ond makts existens. Den gamla boken talar om ”härskarna, … makterna, … herrarna över denna mörkrets värld, … ondskans andekrafter i himlarymderna”,272 och de är intelligenta makter. Så det bör inte förvåna oss att det finns ockult kunskap och att vissa förutsägelser kan besannas. Men om vi tror att Satan finns måste vi också acceptera att han har lång erfarenhet och han kanske kan gissa rätt om hur det kommer att gå.

Och hur är det med sjukdom och helande? Vi vet att Gud kan bota sjukdom och föra människor tillbaka från gravens rand om han vill. Men hur är det med spektakulära helandemöten av predikanter som medvetet förnekar Bibelns sanning? Kommer det helandet från Gud eller inte? I vissa fall kan de så kallade ”helandena” vara arrangerade av smarta mirakelmakare. Vid vissa tillfällen handlar det om efterapningar av mirakel, oavsett om helbrägdagöraren inser det eller inte. Satan vet ju hur han ska förverkliga sina djävulska planer och ”uppträder ju som en ljusets ängel”.273

Ja, det pågår en ständig strid, en strid mellan gott och ont. Bibeln säger dock att det inte är en kamp mellan två likvärdiga. Varhelst striden äger rum är Jesus segraren. Under Jesus liv på jorden bävade demonerna när namnet Jesus uttalades.274 Kraften i hans namn är lika stor idag som den var för tvåtusen år sedan i Palestina.

Vad ska jag alltså göra för min egen del? Håll dig borta från allt som tycks ha med det ockulta att göra. Ibland är det bäst att sätta en gräns för sin nyfikenhet. Och om du inte vet vad du ska göra av något du ser och hör, döm inte förrän du lärt dig mer.

Men kom alltid ihåg: ”Men ni, mina barn, är från Gud, och ni har besegrat de falska profeterna, ty han som är i er är större än han som är i världen.”275

Överväg

Vad är det för aktiviteter och handlingar du kan undvika för att du och ditt hem inte ska vara öppna för inflytande av det onda?

Fotnoter:
267. Joan Wester anderson. Berättelsen fanns först på hennes websida: www.joanwanderson.com. Återgiven med tillstånd. © 2002. www.sermonillustrator.org/illustrator/sermon4/who_would_believe_her.htm. 2016-04-21.
268. Se kapitel 14 i denna bok.
269. 1 mosebok 3:4.
270. läs hela berättelsen i 1 Samuel 28.
271. Jesaja 8:19 (författarens omskrivning).
272. Efesierbrevet 6:12.
273. 2 Korinthierbrevet 11:14.
274. Lukas 10:17–20.
275. 1 Johannes 4:4.