Andlig disciplin

Andlig disciplin

6 min │ Hur får jag en relation med Jesus? Hur kan jag tillbringa mer tid med Gud?

Författare: Jon Dybdahl

Berätta

Adam kollar sin puls medan hans skor dunkar mot gatan. Solen har ännu inte gått upp när han börjar sin dagliga träningsrunda, avbruten nu och då med stretching, situps, armhävningar och några ronder vid sandsäcken. Efter en omsorgsfullt sammansatt frukost av färsk frukt och en proteinrik shake går han till jobbet och förvånar ingen när han går upp de nio trapporna till sitt kontor.

Adam glider in på sin ergonomiskt planerade arbetsplats, lyfter telefonluren och börjar ge order medan han ögnar igenom de senaste rapporterna. När dagen går känner han hur hans muskler blir spända, spänningen kryper upp över axlar och nacke och griper tag i hans huvud. Medan han ber sin sekreterare informera hans fru om att han kommer att bli sen, undrar han varför han bara inte kan skaka av sig denna dagliga huvudvärk. 

Tänk

Alltsedan Gud tillbringade tid med Adam och Eva i Edens trädgård har troende insett värdet av att få personlig kontakt med Gud. Somliga kallar det för andaktstid eller stilla tid, andra säger att de utövar andlig disciplin. Vad du än kallar det är det viktigt för dig att ta särskild tid för dig själv.

andlig disciplin = att bygga upp relationer till gud och de troende genom kommunikation, eftertanke och tjänst

Det grundar sig på tre nyckelprinciper:

  1. Jesus lever och är aktiv genom den heliga Anden i världen.468 Efter att Jesus dog och uppstod kom han tillbaka och tillbringade tid med sina lärjungar och efterföljare. Nya testamentet visar tydligt att kontakten med Jesus kan vara en pågående verklighet.                                                                                                                                  

  2. Jesus önskar ha en relation med sina efterföljare. Han vill kommunicera med oss. Nya testamentet visar detta på många sätt. Jesus uppmanar oss uttryckligen: ”Bli kvar i mig.”469 Det är så vi bär andlig frukt.470 Han lovar att vara med oss intill tidens slut.471 Och han kallar oss för sina ”vänner”.472 Det är en verklig relation.         

  3. Gud ger oss olika sätt att bygga upp och stärka denna relation med honom. Det är här den andliga disciplinen kommer in i bilden. Den är inte lagiska bud eller klosterlika krav. Den är ett sätt att ge näring åt vår relation med Jesus.

Bön

Den första andliga disciplinen är bön. Det finns bara en berättelse i Bibeln där Jesus bad i tjugofyra timmar i ett streck.473 Han började på sabbatsmorgonen och slutade någon gång på söndagen. ”Tidigt nästa morgon, medan det ännu var mörkt, gav han sig av därifrån och gick bort till en enslig plats, och där bad han.”474

Trots sitt jäktiga tidsschema tog Jesus sig tid för att be ensam. Jesus bad också dagligen, men ibland intensifierade han den där bönetiden, till exempel när han skulle välja de tolv lärjungarna475 och när trycket från folkmassan blev intensivt476 och när hans lidande och korsfästelse närmade sig.477 Ibland inbjöd han lärjungarna att delta i bönens erfarenhet med honom.478

I den tidiga kristna församlingen förväntades Jesus efterföljare be. De kännetecknades också av sin hängivenhet i bönen.479 ”Be ständigt”, skrev Paulus till de troende i Thessalonike.480

Det verkar ju trevligt, säger du kanske för dig själv, att de bad så mycket. Men vad är bön för något? Hur ska jag be? Vad betyder det för mig i mitt liv idag, hundratals år senare?

Kommer du ihåg vår definition av andlig disciplin? Den bygger upp relationen. Och sunda relationer förutsätter kommunikation och dialog. Bönen är den där kommunikationen och dialogen med Gud. Goda relationer fungerar i båda riktningarna. Vi tänker vanligtvis på bönen som vårt tillfälle att tala, men den omfattar också lyssnandet i stillhet. Psalmisten från flydda tider påminner oss: ”Lugn! Besinna att jag är Gud.”481 I lugnet eller stillheten ingår att du tar tid för att lyssna till vad Gud kan ha att säga till dig.

Bönen är kommunikation och dialog med Gud. Två underbara exempel på bön är Psaltaren och den bön Jesus lärde oss. Psaltaren var Jesus bönbok, och han citerade den ofta i Nya testamentet. Jesus lärde också sina efterföljare ett exempel på bönen, som kallas Herrens bön.482

Vår fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss i dag vårt bröd för dagen som kommer.
Och förlåt oss våra skulder,
liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning,
utan rädda oss från det onda.483

Den kristna bönen skiljer sig från bönen i andra trossystem. Vi ser inte Gud som en tyrann eller diktator. Vi kallar honom för ”fader”. Det är verkligen en personlig och nära relation. Jesus tilltalade Gud som ”Abba” – ett familjärt arameiskt ord som betyder ”pappa” – och han uppmanade oss att göra detsamma.484 Denna närhet påverkar vårt sätt att tala till Gud och hur vi ber.

Ärlighet är också viktig i bönen. När vi ber kan vi ge uttryck för en hel rad positiva och negativa mänskliga känslor, även vrede eller förtvivlan. Samtidigt som vi alltid försöker visa respekt för Guds makt vill han att vi uttrycker våra sanna känslor när vi talar till honom, precis som vi skulle göra när vi talar till vår bästa vän.

Bön innefattar mycket. Ibland handskas vi med den som med en önskelista till jultomten. Men den är mycket mer än så. Personliga önskningar är en viktig del av bönen, men det är också lovprisning och tillbedjan, bekännelse, intresse för Guds vilja och frågor om det vi inte förstår.

Be enkelt, tala om för Gud vad du känner i ditt hjärta och lyssna sedan stilla medan han viskar till dig. Det är hjärtat i bönen. Det finns lika många sätt att be som det finns bedjande människor, men pröva att be på en tyst plats där du kan tänka efter utan att bli störd.

Bibelstudium

Den andra andliga disciplinen är bibelstudium. Gud kan tala till oss under bönen, men hans budskap blir vanligtvis klarare och mer komplett under vårt studium av Bibeln.

Under sin verksamhet visade Jesus ofta sin djupa kunskap i Gamla testamentets skrifter. Hans användning av Bibeln stöder tanken att Bibeln är inspirerad, eller ”utandad” av Gud.485 Vi har redan studerat Bibelns inspiration. Det viktiga är hur vi tillämpar den. Om Bibeln är Guds Ord behöver vi studera den och använda den i våra liv. Den är ju ”till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv, så att den som tillhör Gud blir fri från sina brister och rustad för alla slags goda gärningar” (2 Timotheosbrevet 3:16, 17).

Det finns så många bra bibelöversättningar att det inte behöver vara svårt att förstå vad Bibeln säger. Det går också att hitta enkla hjälpmedel (som dessa studier) för att komma igång.

Stillhet

Församlingen och/eller smågrupper är goda tillfällen för bibelstudium, men det är också mycket viktigt att dagligen avsätta personlig tid för gemenskap med Gud. Mitt förslag är stillhet under femton till trettio minuter varje dag för att tala och lyssna till Gud. Det är där verklig tillväxt sker.

Här är några praktiska råd. De är inga stränga regler utan förslag som kan hjälpa dig att påbörja resan med ditt lärjungaskap.                                                                         

  • Hitta en tyst plats som du kan använda regelbundet. Försök att skapa utrymme i din tidsplan så att din stilla tid är densamma varje dag. En bra struktur hjälper oss att vara i rätt sinnesstämning för att möta Gud. När det är bråttom är det lätt att lämna denna andliga oas, men om du missar den ibland, ge inte upp. Gör ditt bästa och börja odla en ny vana. Använd en del av denna stilla tid till att lyssna till Guds ord i Bibeln. Använd en översättning som du tycker om och tänk på att det inte finns någon anledning att rusa igenom ett antal verser. Eftertänksamt studium av en vers är bättre än snabbläsning av ett eller två kapitel. Kanske kan du lära dig några verser utantill under dagen. Andra andaktsböcker kan vara till hjälp, men betoningen bör alltid ligga på Bibeln.

  • Be. Tala till Gud och lyssna också. Återigen, det finns ingen anledning att rusa iväg. När Gud ger dig orden, tala till honom, och lyssna till honom emellanåt. Bönen är mer som ett lågmält, eftertänksamt samtal med en mycket god vän än en förväntad ritual eller formel.

  • Anteckna. Det kan verkligen hjälpa dig om du skriver dagbok och kartlägger din andliga resa. Notera vad du lärt dig av din bibelläsning. Skriv ner vem du bett för och vad Gud fick dig att tänka på när du reflekterade över Bibeln. Skriv ner ett bekymmer eller en rädsla som du berättade om för Gud. Du kan gå tillbaka till dessa senare och se hur mycket du har vuxit.

  • Börja med femton till tjugo minuter; för somliga känns trettio minuter bättre. Förläng inte tiden så att den känns som en börda. Efter en tid kommer du att känna att det är naturligt med längre tid, men forcera inte fram den.

Gud vill kommunicera med dig. Är du villig att nå ut till honom? Pröva denna plan under en månad och om den inte är vad du hade hoppats på, tala med en vän eller din pastor om hur du skulle kunna hitta vägar som hjälper dig att möta Gud.

Överväg

Vilken tid skulle kunna vara bäst för dig som en stilla tid med Gud i din dagliga rutin?

Fotnoter:
468. Läs 1 Korinthierbrevet 12.
469. Johannes 15:4.
470. Johannes 15:5, 6.
471. Matteus 28:20.
472. Johannes 15:15.
473. Markus 1:21–38.
474. Som ovan, vers 35.
475. Lukas 6:12.
476. Markus 6:45, 46.
477. Matteus 26:36; markus 14:32; lukas 22:41.
478. Lukas 22:40.
479. Apostlagärningarna 2:42.
480. 1 Thessalonikerbrevet 5:17.
481. Psalm 46:11.
482. Läs Herrens bön i dess längre form i matteus 6:8–13 och i dess kortare form in  lukas 11:2–4.
483. Matteus 6:9–13.
484. Markus 14:36 och galaterbrevet 4:6.
485. 2 Timotheosbrevet 3:16, 17.