HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 19:1–10

Tankar om livet - 106

ETT ORD PÅ VÄGEN

Sackaios var rik och hade ett bra jobb. Vad kunde det då ha varit som gjorde honom så intresserad av Jesus? Han måste ha hört något som mötte hans innersta behov.

Kanske uppmuntrande ord som ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila.” (Matt. 11:28) Eller ut- manande ord som ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men får betala med att mista sig själv?”(Luk. 9:25) Jesus kallade Sackaios förlorad. Han hade hamnat på fel plats i sin relation till Gud. Han hade nog inte heller brytt sig om dem som var i behov av hjälp. För pengarnas skull hade han varit be- redd att flytta sina gränser för vad som är rätt och fel. I mötet med Jesus ångrade han sin tidigare livsstil och ville ställa allt till rätta. Han fann sin rätta plats i förhållandet till Gud.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Jeriko var centrum för Jordandalen med dess trädgårdar och palmlundar. Där tillverkades en fin salva av rosor från
de stora rosenplanteringarna. Vinterklimatet var här milt,
så Herodes hade byggt ett vinterpalats åt sig. Utgrävningar från det gamla Jeriko (3 km norr om den nuvarande staden.) bekräftar beskrivningarna i Jos. 6.

Tullen i Jeriko var viktig eftersom den låg vid en stor handelsväg mot orienten. Sackaios hade arrenderat ansvaret för hela tulldistriktet och det var helt tydligt mycket vinstgivande.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Fyrdubbel återbetalning var det strängaste straffet för stöld. (2 Mos. 22:1) Hur såg Sackaios på sig själv?