HopeChannel Sverige | Logga in
Dela

LUKAS 18:9–14

Tankar om livet - 102

ETT ORD PÅ VÄGEN

Vad var det egentligen för fel på farisén och hans bön? Ska inte vi, som han, kunna tacka Gud om vi fått leva ett lugnt och riktigt bra liv? Fariséns huvudproblem var att han jämförde sig med andra. I den jämförelsen låg han bra till, tyckte han själv. Gud borde ha ett gott öga till en sådan som han. Det var inte mer än rätt att Gud välsignade honom. Men Herren hjälper den som ser sitt eget behov av Gud. Vi förtjänar inte det goda från Gud, det är gåvor som vi får av nåd.

ATT FÖRSTÅ TEXTEN

Tionde gick till prästernas och leviternas underhåll. I Israel gav man en tiondel av all sin gröda och sin boskap. I Bibeln är Abraham den första som gav tionde (1 Mos.14:18-20).

Malaki 3:8-10 beskriver välsignelsen av att ge tionde. Jesus är inte emot att ge tionde (Luk.11:42), men han går emot fariséernas sätt att se det som en merit inför Gud.

Fasta, att avstå från mat, påbjöds i Mose lag endast vid försoningsdagen. På Jesu tid var det meriterande att fasta varje måndag och fredag. Jesus sa att hans efterföl- jare skulle komma att fasta. (Luk. 5:35) Den första kristna församlingen fastade inför viktiga beslut. (Apg. 13:3) Fastan är en hjälp till att helhjärtat prioritera tid med Gud i bönen. Att söka Guds vilja blir viktigare än att tillfredställa vårt behov av mat.

FÖR EFTERTANKE OCH SAMTAL

Att se ner på andra, hur kan vi uppleva det i vår vardag?